Реклама / Ads
2| 4837 |31.01.2024 АКТУАЛНО

Здравната комисия утре ще обсъжда скандала с Правителствената болница и д-р Хазърбасанов

.
На утрешното заседание на парламентарната комисия по здравеопазването ще бъде обсъден скандалът с правителствената болница “Лозенец” и опита да бъде отстранен д-р Добри Хазърбасанов, научи ФрогНюз. Темата ще бъде включена в точка “Разни”. 
 

Здравната комисия заседава и вчера, но въпреки разпоредената от Министерството на здравеопазването проверка и горящия скандал в болница “Лозенец”, случаят остана встрани от вниманието на депутатите. Причината - липсата на механизъм в дневния ред въпросът да бъде включен. Здравната комисия в НС бистри промените в Закона за здравното осигуряване, но точката бе единствена. 

 

Председателят Костадин Ангелов от ГЕРБ обаче е дал уверение, че въпросът може да бъде разискан утре, след като в дневния ред на комисията бъде включен въпросният механизъм - точка “Разни”.

 

Още преди дни направихме опит да се свържем с г-н Ангелов, за да разберем дали като председател на здравната комисия е научил за писмото, изпратено от медиците на правителствената болница “Лозенец”, които сигнализираха и до парламента, и до здравното министерство за натиск, който ръководството оказва върху началника на Клиниката по кардиология д-р Добри Хазърбасанов и екипа му, след като преди месеци самият той сигнализира за схема с източване на пари от НЗОК през клинична пътека. Припомняме, че схемата касае дейности по клинична пътека №20, каквито не са извършвани. Документално дейността е описвана като балонна дилатация, без да има съответна индикация за това, без да има извършена ангиография, без използване на перкутанен достъп, без използване на водач, без да се спазват изискванията на клиничната пътека, без да се спазват принципите на добра медицинска практика.





Опитът ни да се свържем с Костадин Ангелов обаче не се увенча с успех. Д-р Александър Симидчиев, който също е част от здравната комисия в НС, заяви, че до тази седмица казусът с болница “Лозенец” не е бил обсъждан, но заяви, че е повдигнал въпроса и е получил уверението на Ангелов като председател на Комисията, че писмото на лекарите от правителствената болница ще бъде обсъден на утрешното заседание. 

 

А иначе - проверката на Министерството на здравеопазването, възложена на “Вътрешен одит”, продължава. Тя би трябвало да приключи на 26 февруари. Междувременно от ИА “Медицински одит” също отговориха на запитванията ни като заявиха, че те не извършват проверка по случая. Няма и постъпил сигнал в агенцията по случая. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4842 |31.01.2024 Има неоспорими факти за злоупотребите в болница "Лозенец", твърди бившият й директор . 6| 9254 |30.01.2024 Шеф в болница "Лозенец" призна за лошите практики, но хвърли кал по доц. Хазърбасанов. Твърденията му се оказаха лъжа . 5| 5098 |29.01.2024 Денков отговори на Радев: Президентството от доста време разпространява слухове . 3| 4431 |29.01.2024 Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads