Реклама / Ads

1| 6586 |25.02.2018 МИНАЛО

100 години българско училище в Будапеща

.
На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати българското училище в Будапеща. На тази дата 18 българчета започват редовното си обучение в наетата класна стая.
За историята на училището разказва пред БТА Светла Кьосева, днешният директор на българското училище за роден език в унгарската столица:

Българското училище в Будапеща е дело на Дружеството на българите в Унгария. По това време българската общност е била доста по-многобройна. Възникват и първите институции. Само 4 години след създаването на тази най-стара българска организация в Унгария се взема решение за откриването на църковно-училищна община – църква и училище. Знаменателни са думите на първия председател на Дружеството на българите в Унгария Лазар Иванов, който казва: „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката.” Това силно начало е задало и тази многолетна история на училището, което през различните си периоди съществува по различен начин, но неизменно е много важна част от българската общност в Унгария, един от стълбовете за нейното оцеляване. Дълго време училището се издържа от даренията на българите. Организацията наема стаи в различни унгарски училища, събира средства за отоплението, наема учител, подпомага по-бедните семейства, за да могат децата им да ходят на училище. Коренна промяна настъпва след Втората световна война, когато училището се поема от Българското просветно министерство. Този период продължава чак до 2011 г., когато МОН се оттегля, но това не означава край на образователното дело на българите в Унгария. Малко преди това през 2004 г., възползвайки се от възможностите на унгарското законодателство, Българското републиканско самоуправление създава Българското училище за роден език, което в момента е единственото учебно заведение за българите в Унгария. Искам да изтъкна , че то не е традиционното неделно училище, тъй като е част от унгарската образователна система. Това означава, че децата могат да пренесат оценките си в унгарското училище и да се явят на зрелостен изпит по български език при завършване на цялостния курс на обучение.

Малко ни остава да станат 100. В момента имаме 98 ученици. Деца от 1-и до 12-и клас. Имаме и подготвителна група– споделя Светла Кьосева. Въпросът с учебниците е много сложен. Трудно може да се намери един учебник за деца с различно ниво на владеене на езика, тъй като ние приемаме и ученици, които въобще не знаят български език и при нас започват да го учат. Така че не можем да се опрем на един учебник. Използваме учебници и материали и от България. В последните години имахме възможност да създадем и свои учебници, благодарение на унгарските власти и участието ни по един европейски проект. В момента обучението със собствени учебници е в първи и втори клас, изработили сме учебни тетрадки и помагала по български език до осми клас, както и пълен комплект от учебници и тетрадки по народознание. Това е сборен предмет, в който се изучават история, география, фолклор на България, история на местната българска общност, правата на малцинствата и тяхното място в държавата. Черпим от много източници, ползваме и съвременни технически средства. Все повече има такива възможности, които правят забавно, интересно и леснодостъпно знанието за всички деца.


Днес откриваме тържествата, посветени на 100 годишнината на училището. Тъй като то, преди да се установи в днешната сграда, е пътувало из доста училища в Будапеща, ще направим една обиколка на тези сгради, на някои от тях има поставени и паметни плочи, където ще положим венци. Обявихме и конкурс сред нашите ученици, в който взеха участие над 70 деца, с рисунки и съчинения, посветени на годишнината. Най-напред ще открием изложба с техни творби, ще раздадем и награди. Подготвили сме и изложба,
На 28 и 29 септември 2018 ще бъде централното тържество, посветено на 100 годишнината. Очакваме много гости, но бих искала и чрез Радио България да поканя всички бивши ученици и учители, хора, които са свързани с училището и са в България и по света, да дойдат при нас.Очакваме и много гости от Асоциацията на българските училища в чужбина, както и официални представители на българската и унгарската държава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 5798 |18.02.2018 145 години от гибелта на Васил Левски . 0| 4689 |10.02.2018 Отбелязваме 139 години от Учредителното събрание . 0| 7486 |04.02.2018 Откриха гробница на 4400 години близо до пирамидите край Кайро . 0| 4903 |31.01.2018 164 години от рождението на Стефан Стамболов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ