Реклама / Ads
2| 8292 |22.06.2021 МИНАЛО

Откриват паметна плоча на легендата на военното разузнаване полковник Пеньо Пенев

.
На 26 юни от 12 ч. в село Дългач, Търговищко, ще бъде открита паметна плоча барелеф на легендата на военното разузнаване полковник Пеньо Върбанов Пенев. Нека да кажа няколко думи за самия полковник Пенев, защото доскоро много малко хора знаеха за този български офицер герой.
 

В мирновременната история на Българската армия съществуват личности, които по чест, достойнство и изпълнен дълг с основание могат да се наредят до славните си предци, проявили героизъм и саможертва по бранните полета по време на войните. Една от тези личности е полковник Пеньо Върбанов Пенев.

 


Заловен и хвърлен по турските затвори повече от 9 години при нечовешки условия, той не се пречупва и запазва достойнството си на български офицер. Разменен е за 9 турски агенти на българо-турската граница и заради неговия героизъм, твърдост и мъжество дори турският караул му отдава „За почест!“. Това е съвсем накратко, повече за неговия жизнен път можете да научите от документалния филм, който ВТК направи.


Паметната плоча е дело на дарения по инициатива на Граждански иницианивен комитет, включващ дъщерята на полковник Пенев, кмета на село Дългач, Общественици от селото, както и автора на филма „Един срещу девет”.
Във връзка с откриването на паметна плоча - барелеф на полковник Пеньо Върбанов Пенев в родното му село Дългач, Търговишко, Изпълнителна агенция „ВОЕННИ КЛУБОВЕ И ВОЕННО-ПОЧИВНО ДЕЛО” и Министерство на отбраната предоставиха автобус, с който желаещите да пътуват, както и да се върнат от тържеството.
Автобусът ще тръгне в 7.00 ч. в събота, 26 ти юни от храм- паметник "Александър Невски".


Паметната плоча ще бъде открита тържествено сега, поради спазване на противоепидемичните мерки, наложени от РЗИ – Търговище.


По заповед на министър Георги Панайотов плочата ще бъде открита с тържествен военен церемониал.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7535 |16.10.2019 Русе почете с паметна плоча първия командир на Дунавската флотилия . 0| 5095 |26.02.2019 Нова мраморна паметна плоча пред дома на Венета Ботева . 3| 6238 |07.11.2017 Четирима президенти откриват паметна плоча на Желю Желев . 1| 7981 |08.03.2017 Откриват паметник на „Цар Симеон Велики“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads