Реклама / Ads

 

1| 9817 |29.09.2017 МИНАЛО

Юрген Рот пред Фрог: В България всичко става ”Just for show”

.
Юрегн Рот
Все още има властови картели, които не могат да бъдат преборени и от страна на новото ви правителство, казва в интервю за Frog news. bg германският писател Юрген Рот. Авторът на „Новите български демони“ си отиде вчера от този свят. А ето какво е споделил в интервюто през 2010 г.
‒ Кога бяхте за последен път в България, г‒н Рот?

‒ През ноември 2008 година дойдох за последен път в България и ако си спомняте поводът тогава беше премиерата на книгата ми „Новите български демони”.

‒ Явно сте изпълнили заричането си, че повече няма да дойдете тук, защото не се чувствате сигурен у нас. От какво произтичат конкретните ви страхове?

‒ Те дойдоха отвън. От една страна тук, в Германия, дипломати и полицейски служители, а от друга и приятели в София ме предупреждаваха неведнъж, че настроенията срещу мен се подгряват в екстремна степен, особено от страна на бившия вътрешен министър, първия в правителството на тройната коалиция. Най‒интересното в случая обаче се оказа, че досега никой в България не се е наел да даде някакви гаранции за моята сигурност.

‒ А докъде стигнаха съдебните ви взаимоотношения с г‒н Р. Петков?

‒ Господин Румен Петков има своето право да се жалва от мен по съдебен ред. Това е съвсем разбираема стъпка в една функционираща правова държава. Само че се получи така, че той ме обвинява за неща, за които аз никога не съм и подозирал. При това той търси вендета за това, че ме държи отговорен, мен, заради факта, че трябваше да се откаже от така лелеяния от него пост на вътрешен министър. Между другото досегашните заседания сочат, че моите показания са потвърдени и от други лица, напр. от г‒н Танов. А и Ваньо Танов е хиляди пъти по‒достоверен човек в сравнение с г‒н Петков.

‒ Ако излезем извън полето на персоналните разлики и погледнете по‒общо към България, има ли според Вас промени тук, откакто страната е с ново правителство?

‒ Понякога при вас се създава едно впечатление, че всичко, което става, се случва на принципа just for show (в името на едното шоу). Това е така да се каже една блестяща инсценировка. Същевременно обаче няма съмнение, че новото ви правителство без съмнение е тръгнало на поход срещу определи части от организираната престъпност. А това е една тежка борба, защото в миналото организираният криминален свят успя да проникне много дълбоко в политическия и стопански живот на България. Известно е, че все още има властови картели, които не могат да бъдат преборени и от страна на новото ви правителство. А всъщност точно в това отношение ще стане ясно, дали в действителност корупцията и мафията ще бъдат преодоляни достатъчно ефективно и трайно.

‒ Същевременно обаче зад решетките все още не е влязъл нито един обвинен и осъден от високите етажи. Как изглежда тази ситуация отвън?

‒ Отговорът на този въпрос произтича от предходната ми мисъл. Във всеки случай аз се опасявам, че европейската общественост ще се окаже в състояние на известна заслепеност от непрестанните докладвания за успехи. А всъщност централният въпрос е дали като цяло има готовност и способност мафиотската мрежи от връзки да бъде смазана.

‒ Тема ли е въобще България в немските медии?

‒ За съжаление не! Изобщо! Но пък от друга страна това важи не само за България, но и за целите Балкани. германците се интересуват пренебрежимо малко от ситуацията в България, както и от тази в Румъния, Македония, Албания, Косово или Черна гора.

‒ Г‒н Рот, преди време Вие определихте българската кандидатура за еврокомисар в лицето на г‒жа Румяна Желева като „бисер”. Бихте ли направили сега оценка на настоящия ни еврокомисар.

‒ Първо, що се отнася до определието „бисер”, което използвах ‒ тогава, когато говорех позитивно за г‒жа Желева, се оказа, че не ми бяха известни за нея някои информации, които получих впоследствие. А за новата ви еврокомисарка ‒ досега най‒малкото тя не е направила грешка. И това със сигурност е голям напредък. Но иначе не бих се осмелил да правя преценка.

‒ Понастоящем актуален проблем в европейски контекст е икономическата криза. Тя преодоляна ли е вече в Германия?

‒ Уви, Германия, както впрочем и всички други европейски страни ‒ досега не се е справила с международната икономическа и финансова криза. И по‒точно поради факта, че международните финансови спекулации все още не са преборени.

‒ Върху какво работите понастоящем?

‒ Току‒що се появи моята нова книга: „Гангстерско стопанство ‒ как организираната престъпност изкупува всички ни”. Премиерата й ще бъде в началото на следващата седмица - на 4 май тук, в Германия. И трябва да кажа, че в нея и България играе роля с доста голяма относителна тежест. А междувременно работя и върху друга една тема ‒ за връзките, които съществуват между мафията, организираната престъпност и спорта.


Интервю на Ана Кочева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 6164 |05.09.2017 О. Минчев: На 5 септември Съветският съюз обявява война на България . 0| 5939 |24.08.2017 Посещенията на френските президенти в България - в ключови моменти . 0| 6645 |31.07.2017 Мощите на Св. Пантелеймон остават в София до сутринта на 1 август

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ