Реклама / Ads
30| 8354 |18.07.2013 МИНАЛО

Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република

.
Васил Левски
България отбелязва 176-тата годишнина от рождението на Апостола на своята свобода Васил Левски. Той е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово.
 

П о д б у д а. Тиранството, безчовещината и самата държавна система на турското правителство на Балканския полуостров.

Ц е л. С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв [са] откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кеседжии и еничери и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. И турският чорбаджилък да даде място на съгласието, братството и съвършеното равенство между всички народности. Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.

За извършването на такава революция са нужни:
1) уреждане [организация], 2) пари, 3) хора, 4) оръжие и други бойни потреби.

За да се приготви всичко това и се извърши самата революция, наредиха се хора, избрани със съгласието на по-голямата част от българския народ, [които] съставиха Централен български революционен комитет.
 

Из "Нареда [проектоустава] на работниците за освобождение на
българския народ" - подбуда и цел

Левски е най-малко известен с истинското си име (Васил Кунчев) или с духовното си име (дякон Игнатий). Самият той се подписва в протоколите Дякон Левский (от лъв), а съратниците му го наричат Васил Дякона или само Дякона. Други негови прозвища са Главния книжарТропчоДрагойчо или арменското Ованес. Има и няколко турски псевдонима: Аслан Дервишоолу Кърджалъ (документ на БРЦК — Букурещ, 16 юни 1872 г.; „аслан“ значи „лъв“) или ефенди Аслан Дервишоолу.

След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години на 19 век, в широка употреба влиза Апостола на свободата или само Апостола, чието авторство принадлежи на Иван Вазов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8963 |15.07.2013 Геният, който си остана странен до края . 15| 12600 |10.07.2013 Сексробиня на Кадафи: Закусваше с чесън, изнасилваше мъже и жени . 8| 7286 |07.07.2013 Отива ли Бузлуджа в нафталина ? . 1| 6980 |06.07.2013 Строители откриха сгради на 2600 г. под търновска казарма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads