Реклама / Ads
16| 16681 |09.04.2011 МИНАЛО

Симеон разваля годеж с шведска принцеса, жени се за Маргарита

.
В началото на 60-те модните таблоиди на Стария континент задъхано следят любовните епопеи на Симеон Втори - младият български монарх в изгнание. На италиански агент на име Джино дължим сведението, че Симеон си е търсел булка по обяви във вестниците. Отговаря му 19-годишно момиче – стажантка в медицинска лаборатория. Писмото, както и други сведения, попадат в Първо главно управление на МВР на социа
 
Преди да започне да излиза с младата мадридска аристократка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, Симеон е бил сгоден за принцеса Ана Френска, която по-късно се омъжва за инфанта дон Карлос Бурбонски. Основна причина за раздялата им със Симеон станала католическата вяра на принцесата. Подобни перипетии Симеон срещнал и след като залюбва Маргарита, възпитаничка на мадридския манастир „Светото Божие сърце“.

Преди двамата да се венчаят, се говори за други негови авантюри - с югославска коронована особа и с една от принцесите на шведския кралски двор. В сп. „Ел” от 1958 г. четем, че е имал задявка с Дезире - една от четирите дъщери на шведското кралско семейство. Симеон бил чест гост там – за лов, игра на карти или гледане на филми. Впечатлявал дамите като изкусен танцьор на валс но също така и на по-екзотични танци като мамбо, ча-ча и рок. По план на шведския двор Симеон трябвало да хареса принцеса Бригите, за да бъде откъсната от любовника си - обикновено момче от народа, шампион по ски. Симеон обаче се увлякъл по друга от сестрите - Дезире, а и тя по него.

Двамата влюбени даже отиват заедно на почивка в Солинген, както свидетелства в.„Темпо” от август 1958 г. Вече се шушукало за венчавка. Сравнявали Симеон с Краля слънце и дори публикували негова снимка с перука, за да докажат физическата прилика – намек за знатно потекло. Изведнъж обаче, неизвестно защо, работата се разсъхнала и на сцената категорично се появила доня Маргарита Асебо. Сп. „Илюстре” я описва като „малка и грациозна, с бадемови тъмнокафяви очи и черна коса”. Царските биографи са единодушни, че Симеон и Маргарита извършват 3 венчавки - тайна католическа в личния му кабинет в Мадрид, граждански брак в Лозана и накрая формален православен ритуал в църквата във Вевей, където кумове са Дмитрий Романов и Мария-Луиза. „Никой не можа да разбере как булчинският ми букет, изчезнал тайнствено от Вевей, е бил занесен в България и оставен в Рилския манастир“, казва в едно интервю доня Маргарита.

От юни 2001 г. със започването си на работа като премиер Сакскобургготски виждал все по-рядко половинката си, а тя признава, че в София й липсвала свободата – да се движи без охрана, както правела в Мадрид. Въпреки възрастта доня Маргарита катери планински върхове, кара ски, плува, участвала е в десетки кросове и колоездачни обиколки. Определя себе си като спортистка, а Симеон – като интелектуалеца в семейството. Неприкрито го обожава. Още от сватбата им – на 21 януари 1962 г., роднините и на двамата обаче са против брака им. Неговите, понеже Маргарита нямала царско потекло, а нейните – защото според тях Симеон се оженил заради парите й. Говорели, че той е по хазарта и казината, че е женкар и че твърде вероятно дори да е агент на КГБ, понеже поддържа съмнителни връзки с руски мафиоти. Запознати твърдят, че са чували от самия Симеон да казва: Единствената ми цел в живота е богата жена!

Предвид хитрата пестеливост на думи у Симеон, цитатът звучи доста съмнително, но факт, че е намерил имотна булка. Дали и доколко Маргарита обаче знае тайните на своя съпруг, можем да гадаем. Благодарение на съветското военно разузнаване – ГРУ, още през 1965-а, в разгара на студената война, има кодова разработка на име „Барон”. По онова време Симеон работи като обикновен екскурзовод и доста често посреща групи на летището. Нощем, под претекст, че развежда туристи, често бил забелязван из клубовете и казината на Париж. Обичал залаганията. Както отбелязват в докладите си руснаците – „с чужди пари”. Взимал пари назаем и от сънародници, българи, които „забравял” да върне. Едва не загубва живота си заради закана на лютия македонец Ванче Михайлов, на когото също дължал пари. Парадоксално, но факт, именно кагебисти бдят над живота на Симеон в онези дни. Откриват оперативна разработка на име „Крупие”. В нея се разкриват любопитни факти за обвързаности на Симеон с хора от ДС, които се потвърждават и от обикновени хора. В едно свое интервю Койчо Белчев например споделя как видял на светско тържество в чужбина „живия микрофон на КГБ” – агент Румянцев – Атанас Тилев да си говори в едно кьоше със Симеон Това оставило у него доста странно впечатление. Факт е, че през 70-те години на миналия век Симеон на два пъти е бил в бившия СССР. Това, което се знае, е, че се е занимавал с бизнес в САЩ, Франция и Испания. Работил е и нискодоходна работа като продавач на бяла техника.

В същото време имал амбициите, че в България ще се върне като цар. За пръв път заявява публично това по повод навършването на пълнолетие още през далечната 1955 г. Първото му официално посещение у нас е през 1996 г., когато иска да му бъде издаден български паспорт и ЕГН, а след това идва през 99-та – уж на международна религиозно-екологична конференция, но всъщност подготвя окончателното си завръщане в родината през 2001-а. Тогава генералитетът, воглаве с о.з ген. Любен Гоцев, гледаше на него като на Царя спасител. Много хора обаче са били наясно с това кой е Симеон. Сред тях очевидно е бил и Ахмед Доган. Един от източниците на компроматна информация, според мнозина, е бил Спас Русев, приятел както на Симеон, така и на братовчед му Виктор Емануил, и на покойния наркоконтрабандист Доктора. Братовчедът Виктор пък се прочу като специалист по корупционните схеми и проститутките. Покрай разкритието, че се е договарял с един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи, съучастникът му Роко Милиарди да продава в Либия нагласени за измами покер-машини, в. “Ил Маттино” излезе статия, в която пише: „Към България сочат следите на големите печалби на принца. Там интересите му са били представлявани от предприемача Пиерпаоло Черани, финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобургготски”.

Така избирането на Симеон за премиер бе дискредитирано като корупционна сделка. Уточнява се още, че срещу това Симеон е трябвало да осигури на Черани договор в телекомуникационния сектор в България. “Цар, бизнесмен, политик – Симеон Сакскобургготски винаги е бил любимец на поклонниците на съзаклятнически теории”- под това заглавие „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ помества материал по темата. Тайните на Симеон и на цялото царско семейство остават загадка и до днес. Говори се, че царският гадател Лулчев е правил магия на Йоана, за да привлече обратно в брачното ложе съпруга й Борис Трети. Синът Симеон е не по-малко потаен в личния си живот. Като премиер направи дамски назначения, за които се шушукаше, че са плод на мъжко увлечение. Две от тях откровено се набиха на очи – това на Меглена Кунева и на Долорес Арсенова.

Еми Мариянска
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 72358 |01.04.2011 Георги Раковски – един от забравените големи българи . 9| 32334 |22.03.2011 Константин Стоилов – живот, отдаден на Отечеството . 15| 104194 |20.03.2011 Д-р Петър Берон – българският енциклопедист . 14| 25498 |11.03.2011 Драган Цанков – строител на съвременна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads