Реклама / Ads
1| 5475 |08.01.2017 МИНАЛО

Стивън Хокинг живее 75 години без страх от смъртта

.
Стивън Хокинг навършва днес 75 години. Броени дни преди рождения си ден видният британски теоретичен физик и космолог Стивън Хокинг e получил подранил подарък - посещение на кино, пише в. ”Сънди мирър”.
 

 Хокинг е гледал лентата "Rogue One: История от Междузвездни войни" в кино "Лайт" в близост до дома си в Кембридж. Според очевидци ученият и придружителите му са харесали филма, тъй като са били видимо доволни след прожекцията, допълва БТВ.

 

Изпълнителката на главната роля в "Rogue One: История от Междузвездни войни", британската актриса Фелисити Джоунс, се превъплъти в образа на Джейн - първата съпруга на Стивън Хокинг, в лентата "Теорията на всичко", проследяваща живота му, припомня изданието.

 

Срещу всички очаквания на медицинските експерти, ученият днес отбелязва 75-ия си рожден ден. Стивън Хокинг страда от тежко заболяване на двигателните неврони от 21-годишна възраст. Когато поставят диагнозата амиотрофична латерална склероза, лекарите не му дават повече от две години живот.

 

През годините Стивън Хокинг е засягал редица фундаментални теми, сред които защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

 

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

 

Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

 

От излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

 

Хокинг тръгва по стъпките на Исак Нютон, ставайки Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Ученият заема поста в продължение на 30 години от 1979 г.

 

Един от най-значимите си успехи Стивън Хокинг постига през 1974 г. Тогава ученият открива, че черните дупки излъчват термична радиация, причинена от квантови ефекти. По този начин Хокинг обединява три отделни до този момент раздела на физиката - квантовата теория, общата относителност и термодинамиката.

 

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени, правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората. Те го възприемат и като символ на човек с интелект, способен да достигне звездите, но същевременно толкова осакатен, че не може да направи нищо за себе си и прекарал по-голямата част от живота си прикован към инвалидна количка.

 

"Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", сподели навремето Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

 

Вселената занимава Хокинг още от ранната му младост. Първоначално той иска да следва математика в Оксфорд, но по това време учебното заведение не предлага обучение по предмета и Стивън Хокинг записва физика. След дипломирането си през 1962 г. той следва и астрономия, преди да се запише в Кембридж, където изучава теоретична астрономия и космология.

 

Скоро след това започват да се проявяват симптомите на болестта му, известна като амиотрофична латерална склероза - тип нелечимо заболяване на двигателните неврони. Лекарите му дават не повече от две години живот.

 

Изправен пред подобна перспектива, Хокинг осъзнава, че въпреки всичко може да постигне много.

Научната му кариера процъфтява. През 1974 г. Стивън Хокинг е избран за един от най-младите членове на Кралското дружество. Ученият сключва брак с Джейн Уайлд, от която има три деца. Двамата се разделят през 1991 г. След развода им през 1995 г. Стивън Хокинг се жени за болногледачката си Илейн Мейсън. Бракът им продължава до 2006 г.

 

За личния живот на Хокинг се знае малко. В края на 90-те години на миналия век Джейн Уайлд публикува книга. В нея бившата съпруга на учения го описва като тиранин у дома, на когото често трябва да се напомня, че не е Бог.

 

Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта. "Живях близо 50 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя ученият в свое интервю за в. "Гардиън" през 2011 г. Понастоящем Стивън Хокинг продължава да се занимава с изследователска дейност, да пише и периодично да изнася лекции.

 

Вероятно мнозина се питат как видният учен е оцелял толкова дълго с тежкото невродегенеративно заболяване, при положение, че повечето хора с амиотрофична латерална склероза умират между две и пет години след проявата на първите симптоми, и едва 10 процента преживяват до 10 години.

 

Според Лео Макклъски от университета на Пенсилвания, цитиран от Медикъл дейли, забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на спецификата на организма му, на специфичната природа на формата на амиотрофичната латерална склероза, от която страда ученият, както на отличните лечение и грижи, които получава.

 

За бившата му съпруга Джейн Уайлд оцеляването на Стивън Хокинг е чудо. "Когато си помисля, че са минали над 50 години, откакто му е поставена диагнозата, за мен това е чудо. Добре, може и да е чудо на съвременна медицина, но куражът и упоритостта на Стивън също могат да бъдат определени като чудо", споделя Уайлд в свое интервю за в. "Дейли телеграф" през 2015 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8331 |06.01.2017 169 години от рождението на безсмъртния Христо Ботев . 1| 7177 |27.12.2016 Фрогоко! 13 години от Черната Коледа в база ”Индия” . 0| 5208 |23.12.2016 76 години от рождението на Емил Димитров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads