Реклама / Ads

0| 5641 |06.01.2018 МИНАЛО

Цялата страна отбелязва 170 години от рождението на Ботев

.
Източник: БГНЕС
Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев. Датата ще бъде отбелязана със събития в цялата страна. В родния му град Калофер в 11 часа ще започне митинг-поклонение, а пред паметника на поета ще бъде положен гирлянд на славата.

Честванията във Враца ще продължат с поднасяне на венец пред барелефа на майката на Ботев Иванка.

В Пловдив годишнината от рождението на поета ще бъде почетена в Цар Симеоновата градина. В София - в 13 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина". Честванията започнаха още снощи в родния град на поета-революционер.

Тържествено честване в памет на великия революционер, поет и публицист ще се проведе пред неговия бюст-паметник в Борисовата градина.

Ботев е роден в Калофер през 1848 г. През 1863 г. с помощта на Н. Геров заминава за Русия, където постъпва като частен ученик във Втора Одеска гимназия.

През 1865 г. Ботев напуска гимназията и се свързва с руските революционни среди. Заради произнесената от него реч на 11 май в чест на славянските просветители братята Кирил и Методий е принуден да напусне Калофер и заминава отново за Русия с намерението да продължи образованието си в Одеса.

След това се прехвърля в Румъния, като отначало се установява в Букурещ, а после в Браила и работи като словослагател в печатницата на Д. Паничков. Попада в средата на българската революционна емиграция и се сближава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

През лятото на 1868 г. Христо Ботев се приготвя да мине в България с четата на дядо Жельо войвода (Ж. Чернев), на която е определен за секретар. Тогава написва стихотворението си "На прощаване".

След като по различни причини преминаването на четата в България се осуетява, Ботев заминава за Букурещ, където се записва да следва в Медицинското училище. Поради липса на средства е принуден скоро да прекъсне образованието си.

След избухването на Априлското въстание през 1876 г. Ботев застава начело на чета и с нея преминава в България, за да окаже помощ на въстаналия народ. След неколкодневни тежки боеве той е убит в подножието на връх Камарата във Врачанския балкан.

Творчеството на Христо Ботев оставя белег в сърцата на всички родолюбци и патриоти. Сред най-известните му произведения са “Майце си”, “Към брата си”, “На прощаване”, “Елегия”, “Делба”, “До моето първо либе”, “Хайдути”, “Пристанала”, “Борба”, “Странник”, “Гергьовден”, “Патриот”, “Хаджи Димитър”, “В механата”, “Моята молитва”, “Зададе се облак темен”, “Ней”, “Обесването на Васил Левски”, “Защо не съм…?”, “Послание” и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3700 |05.01.2018 13 години затвор за съпруга застрелял половинката си в заведение . 1| 4388 |01.01.2018 Съдбата на 5000 бездомни кучета от София в последните години е неясна . 2| 3734 |31.12.2017 Вижте кои артисти ще ни забавляват на открито в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ