Реклама / Ads
3| 5837 |26.05.2015 МИСТЕРИИ

10 интересни факта за присаждането на глава

.
Неврохирурга Серджо Канаверо
Основният „претендент" да му бъде присадена главата към донорско тяло от неврохирурга Серджо Канаверо стана 30-годишният руският програмист Валери Спиридонов. Вижте десетте най-удивителни факти за предстоящата операция.
1. Валерий Спиридонов не може да си избере тяло. Вероятно то ще е на човек, който е претърпял катастрофа или на осъден на смърт. Единственото желание на Спиридонов е да получи мъжко тяло.
„Искам само тялото да бъде малко по-здраво от моето", каза Спиридонов пред „Руски дневник". За всичко останало аз мога да го вкарам в кондиция със спорт и здравословно хранене. Да си избирам тяло засега е непозволен разкош".

2. Трансплантацията ще продължи 36 часа и в нея ще участват едновременно 100 хирурзи. Би трябвало отделянето на главата и присаждането й към тялото на донора да продължи не повече от час.
„Според изчисленията пациентът ще бъде в кома около месец. Толкова време е необходимо за срастването на тъканите, а след това ще трябва още около година за физиотерапия и рехабилитация", разказа Спиридонов.

3. При успешна операция децата на Спиридонов ще могат да наследят гените на донорското тяло.
„Що се отнася до децата, то гените им ще бъдат гените на донорското тяло, но всичко това е въпрос на изследвания", каза Спиридонов.

4. Цената на операцията е около 11 милиона долара. Засега професорът не е успял да събере необходимата сума.

5. Канаверо няма специални изисквания към претендентите за трансплантацията. „Канаваро няма конкретни изисквания към пациентите, но със сигурност това трябва да бъде човек с тежки травми на организма, на когото вече не може да се помогне по друг начин. Човек, който е обречен", отбеляза Спиридонов.

6. Спиридонов и Канаверо никога не са се виждали и през цялото време са общували чрез скайп. Предвижда се първата им среща да стане по време на конференция в САЩ.
„Аз сам открих д-р Канаверо, казва Спиридонов.Отдавна съм навлязъл в темата за подобни трансплантации и знам за всички опити, които са правени преди. След това попаднах на интервю, в което докторът твърдеше, че е намерил решение на основния проблем - срастването на гръбначния мозък. Не съм изпращал подробности за себе си на Канаверо, защото той самият е наясно с моята диагноза. Тя е сравнително еднотипна за хора на моята възраст, а от излишни пътувания засега няма нужда".

7. Професор Канаверо не поема отговорност за крайния резултат от експеримента, а Спиридонов не изисква от него да поема някакви задължения.
„ Той ще опита да направи това, за което мечтая и не мога да го принуждавам за каквото и да било. Засега няма прогнози. Много подробности ще станат известни на конференцията в САЩ. Възможно е там да стане въпрос за някакви прогнози и очаквания. Разбира се, целта е пълно възстановяване на контрола над всички органи и крайници", каза Спиридонов.

8. Главната роля в операцията се отрежда на „свръхострия скалпел", който ще отдели гръбначния мозък.

9. За да започне да функционира главата с новото тяло, хирурзите ще трябва да „запоят" прерязаните аксони - дългите и тънки израстъци на невроните, които предават информация между нервните клетки, а така също и към мускулите.

10. Спиридонов няма да размисли. „Ако изпусна този шанс, съдбата ще бъде незавидна. Състоянието ми се влошава с всяка изминала година", смята програмистът.

Автор на идеята за присаждане на глава към донорско тяло е на руският фантаст Александър Беляев. През 1923 година той написва книгата „Главата на професор Доуел", в която професорът-хирург Керн тайно извършва успешни опити за присаждане на глава. Но той прави това не заради собствените си познания, а благодарение на съживената от него глава на бившия му ръководител и известен професор Доуел, починал при неизяснени обстоятелства.

Първият експеримент за съживяване на глава е извършен от професора-физиолог Сергей Брюхоненко, който през 1926 година създава първия в света апарат за изкуствено кръвообращение. Брюхоненко демонстрирал как отделената от тялото на куче глава, която била включена към изкуствената система за кръвообращение, дала признаци на живот. В отговор на различни дразнители главата мигала, облизвала устните си и дори изяла парче кашкавал.

Първи успешен опит за присаждане на глава върху донорско тяло е извършен през 1954 година от съветския учен Владимир Демихов. Той присадил на немска овчарка главата на кученце заедно с раменете и предните лапи. Двуглавото чудовище живяло няколко дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9812 |25.05.2015 Древните канибали готвели човешкото с чили . 0| 5838 |23.05.2015 65-годишна германка роди четиризнаци . 12| 10167 |21.05.2015 На 25 май идва Апокалипсисът! . 37| 13978 |20.05.2015 В Русия създават самолетоносач за 5000 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads