Реклама / Ads
10| 18596 |26.12.2008 МИСТЕРИИ

7 необясними загадки на медицината

.
Да имате алергия към вода; да се събудите със силен ямайски акцент; да придобиете странен растеж на косми ... - звучи невероятно, но е медицински документирано, макар и още необяснимо.
 

 

Краят на всяка календарна година е богат на статии, които се опитват да направят равносметка на новите постижения в различни области. Медицината не прави изключение. Тук обаче ви предлагаме любопитен списък, съставен за списание New Scientist - няколко заболявания, пред чието обяснение науката е все така безсилна. Тези явления продължават да предизвикват недоумение и отчасти удивление, но те са документирани и учените не спират да търсят тяхното обяснение.

1. Алергия към водата

Звучи абсурдно – осолено като се има пред вид, че нашият организъм се състои на 60% от вода, но... някои хора наистина страдат от алергия към водата. Те могат да я пият, но проблемът възниква при контакта й с кожата. Няколко минути след взимането на душ или вана кожата на тези хора се покрива с червени петна, съпътствани от силен сърбеж. За първи път подобно състояние е описано през 1964 г. И до днес причината за този вид алергия няма обяснение. Някои предполагат, че тя може да се дължи на цитотоксичния отговор на кожата при контакт с водата или на свръхвисока чувствителност към нейните йони.

2. Хора- химери

Представете си абсурдната ситуация, в която генетичният тест показва, че жената не е майка на своите деца. Въпреки че много добре знаете кой им е дал живота. Това не е научна фантастика – подобни ситуации вече са регистрирани в няколко страни по света. Оказва се, че майката в подобни случаи се оказва т.нар. човек-химера (двама души в един) – ембрион, образувал се от сливането на поначало двуяйчни близнаци, т.е. получава се от различни яйцеклетки. Никой не води статистика колко често се раждат хората-химери, но съвременните методи за изкуствено оплождане очевидно увеличават разпространението на това явление.

3. Синдром на чуждестранния акцент

Ако се събудите със силен ямайски акцент, въпреки че никога през живата си не сте чували за този остров, това означава, че сте развили именно синдрома на чуждестранния акцент. Най-известният подобен случай е документиран през 1941 г., когато жителка на Норвегия е излязла от шок след раняването си по време на бомбандировка и е започнала за говори със силно изразен немски акцент. Допреди се е смятало, че корените на този синдром най-вероятно са психологични, но днес повечето учени вярват, че причината за неговото развитие е увреждане на речевите отдели в главния мозък в следствие на инсулт или раняване.

4. Моргелонова болест

Нейните симптоми са изключително странни: растежът на космите навън от сърбящи участъци кожа е съпроводен с рязка болка и усещане за движение – като че ли човек е инфектиран с паразити. Хиляди хора от планетата страдат от това, но причините все още не са известни. Ако потърсят лекарска помощ, на тези хора се дава обяснението, че това е добре известно разстройство на психиката, наречено бълнуваща паразитоза, при която болният е убеден, че неприятните усещания са предизвикани от наличието на паразити. Кой е прав? Засега не се знае, но изследванията продължават. Някои учени смятат, че причината за растежа на описаните влакна е бактерията Agrobacterium, предизвикваща според някои разбирания развитието на злокачествени образувания при растенията.

5. Безумието на крал Джордж

Британският крал Джордж III е страдал от силно психично разстройство, поради което се е налагало често да го поставят в усмирителна риза. Тогава учените са смятали, че причината за това състояние е оказало се в последствие генетично заболяване – порфирия. Но през 2005 г. след генетичен анализ на коса от краля е получен неочакван резултат: високи концентрации на арсен. Сега най-възможното обяснение е, че лекарствата, които са давали на крал Джордж ІІІ, са съдържали арсеник и именно те са утежнявали болестта му.

6. Смърдящ пръст

В един от броевете на престижното списание The Lancet за 1996 г. е описан необичаен случай. 29-годишен мъж се оплаква от това, че неговият пръст, който преди 5 години той случайно е убол с пилешка кост, вече продължително време мирише ужасно. Зловонието се усещало на толкова голямо разстояние, че е било невъзможно да се извърши преглед на пациента в кабинет. Причината за тази миризма така и не е била изяснена. Учените са смятали, че е виновна инфекцията, въпреки че не са успели да направят посявка на микроорганизмите. Затова в статията те търсят помощ от свои колеги, които са се сблъсквали с подобни случаи и са успявали да ги излекуват. Още по-удивително е как завършва всичко - след известно време болестта изведнъж изчезнала – от само себе си.

7. Човек-дърво

4ovek_darvo.jpgРъцете и краката на Деде – жител на Западна Ява (Индонезия) приличат на клони, а самият той изглежда като полудърво-получовек. Загадката на тази болест като че ли бе обяснена съвсем наскоро. За това състояние е виновен рядък вид имунен недостиг, позволяващ на папиломавируса (известен на всеки страдащ от брадавици) да се развива без всякаква съпротива от страна на организма. (здраве.bg)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 16642 |07.12.2008 Край на СПИН-а . 53| 10221 |03.12.2008 Омертата около Първанов се пропука в ...Узбекистан . 46| 11683 |28.11.2008 Американски сайт открадна новата роза на БСП! . 113| 15994 |10.11.2008 Минало незабравимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads