Реклама / Ads
6| 7392 |11.02.2008 МИСТЕРИИ

Активно мероприятие или сапунката „Веселин Георгиев”

.
Едно от посланията, долетели от Хисаря през уикенда, е, че рокади в правителството няма да има, нито на първо, нито на второ ниво. Дали обаче това няма да се окаже поредната грешка на премиера?
 

Кольо Парамов, финансов експерт

 

„Активно мероприятие на „определени хора", които използват медиите за пощенска кутия", нарече премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев информациите за предстоящия ремонт на правиелството. Така в."Труд" доста концентрирано предаде лошото настроение на българския министър-председател от последните дни.

И понеже съм ангажиран с някои лични мненияна по тази тема, изразени в медиите пред г-н Бареков и г-жа Грозданова, си помислих, да не би да съм причислен и аз към онези, които подготвят „активните мероприятия". Моя милост изказа ясно и категорично мнението си по същата тема веднага след началото  на новата година. Изказах го, защото за всички е видно, че „вторият етаж"(както успешно го определи Васил Гарнизов) на правителствената къща на Станишев, е останал „без прозорци" и вътре вече духа вятърът на задължителна и необходима промяна.

Станишев може да оспорва това мое становище колкото си иска, но ще не ще, и без каквито и да са „активти мероприятия", ще трябва да смени някои от колоните на своята правителствена къща, за да не рухне цялата и да не му затисне цялото правителството.

Извън всякакви алегории е ясно, че първият етаж това са министрите, а вторият - техните заместници.

Отчитайки моето не до там доборо настроение, което впрочем не е интересно за никого, бих предложил на министър - председателя да продлъжава в същия дух: никакви смени на никого от правителството. Да си стоят там всички, единни и лениви, лакоми и крадливи, за да може да си отидат едновременно, до един, така, както Станишев го иска.

Това ми говори личното ми мнение, но общественото ми казва друго: „Заради няколко нагледци от „втория етаж" ще изпуснем парите на Европа и тогава 378 (триста седемдесет и осем ) опасни за гражданите и гостите на България пътища ще останат неремонтирани и необезопасени. И ще дадем поне хиляда нови жертви, отишли си без време заради алчността на неколцина негодяи".

-1.jpgИ понеже става дума за ремонт на пътища, се сещам за нашумелия инж. Веселин Георгиев. Гледах го в предаването на Николай Бареков и изтръпнах от необикновената му свежест - един такъв благ и хрисим, чист, светъл, уверен и целият в бяло. Почти като братово чедо на Христос. Този Георгиев декларира, че българските граждани не са загубили дори 1 лев от неговото управление. И уточни, че е подписал договори за 2.7 милиарда лева, а на брат си, тоест на фирмата на брат си, е превел само 26.7 милиона лева. Значи, около 1 процент.

Когато се отчита спокойно пред екрана и ни уверява за незагубения от нас дори 1 лев, инж. Георгиев не изговаря онова, което трябва да ни каже. А то е: че за отсечката „Бургас - Карнобат" са платени 82 200 милиона евро, а по договор спечелилата търга турската фирма „Догуш еко" е трябвало да получи  само 45 800 милиона евро. Че на консорциума „Рънуей" за  спечеления търг за магистралата „Оризово - Ст.Загора" от старозагорската „Пи Ес Ай" АД, част от „Трейс груп", са  платени 81 милиона евро, а е трябвало 48 200 милиона евро.

Защо? Как така става, че не се спазва търгът? И защо изобщо има търг, след като той безобразно се нарушава от строителя, който го е спечелил, и от фонда, и от министерството, което плаща? Елиминирам фонда, защото съм убеден, че той изпълнява всичко, което е казано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тоест от г-н Асен Гагаузов. Или още по-точно - от г- н Димчо Михалевски, зам.-министър. Той днес е на сянка и публично ме обвинява в некомпетентност, за което ще стане дума по-нататък в този текст. Та засега той е в сянка, но много скоро ще стане силно осветен, когато му се наложи да отговоря на контретни въпроси. Например защо още в края на февруари 2007 г . Михалевски и хрисимият инж. Георгиев направиха справка за своя министър Гагаузов, в която черно на бяло е казано, че „оскъпяването на двата обекта ще е с около 30 милиона евро заради новите 9 км до Карнобат и заради поскъпването на материалите." А министър Гагаузов е имал глупоста да цитира тази справка още през март 2007 г.

Не знае ли г-н Гагаузов, че на Запад и на Изток търговете не се нарушават, че не може неговият заместник в официален документ да напише „около". Защото „около тези 30 милиона евро" мирише на огромна корупция, на голяма кражба, за която министър-председателят трябва да бъде директно информиран, а не чрез нашите писания и медийни изяви, определени като „активни мероприятия".

Нека премиерът Станишев да попита и Димчо, и всичките около него, защо са му представили справка за оскъпени материали, без надзорът да е осведомен? Защо са използвани за отчет хиляди кубични метра земна маса, без сравнение на проекта по търга? Защо има допълнителни анекси, които довеждат до увеличение на цената от 100 процента?

.jpgНима зам.-министърът Димчо Михалевски не вижда, че пресевната станция на Тунджа, собственост на малкия брат на Георгиев, продава пясък на фирма „Биндер", собственост на другия брат на Георгиев? Нима Михалевски не знае, че другият брат на Гергиев, този от „Биндер", продава пясъка и чакъла на „Пи Ес Ай" или другаде, а лицето инж. Георгиев от София плаща яко? И днес той ни говори за някакъв си 1 лев, опазен и съхранен като истинско държавно съкровище.

Димчо Михалевски не вижда всичко това съвсем умишлено, защото „играят, работят или отчитат скъпоплатената работа" съвместно с въпросния инж. Георгев. Това му дава основание хем да се прави на роднина  на Христос, а всъщност да действа като дерибей. И да ни прави на глупаци.

В интервю за в."Труд" наскоро инж. Георгиев разказва за най-големия договор на „Биндер" за ремонт на отсечката „Твърдица - Елена", който е за над 30 милиона лева, а до момента не е усвоена и 1 стотинка. Иначе договорът е бил подписан през 2006 г. На въпроса на журналиста защо е подписан договорът, след като не е осигурено  финансиране, Георгиев уточнява:"Процедурата беше започнала преди аз да дойда във ФРПИ. В последствие, след като постъпих във фонда, сметнах на този етап, че е по-добре средствата да бъдат вложени в други обекти". Питат го:"Ако договорът бъде прекратен, има ли неустойки?"  „Не, няма предвидени!", гласи отговорът на Герогиев.

От тези няколко изречения, всеки българин, който е завършил гимназия, ще разбере, че фондът се е управлявал еднолично от изпълнителния директор. И че този огромен фонд е подписал договори за 2.7 милиарда лева, в които не са предвидени  неустойки. Сякаш този фонд няма юристи, което е изключено. Както е изключено този фонд да се управлява еднолично от Георгиев, което ще си признае по време на проверката. И за информация на Димчо Михалевски и на неговия министър, Георгиев ще признае, че всичко, което е променяал като инвестиционна програма - цени, услуги, фирми, партии и тем подобни, е съгласувано и утвърждавано от Димчо Михалевски - зам.-министър на МРРБ и от неговия началник Гагаузов. Особено промените, които се отнасят до третокласната и четвъртокласната пътна мрежа.

Георгиев няма да каже само кои негови приятели са му подарили златния часовник „Ролекс", иначе всичко друго ще трябва да си каже. И ще разкаже, не се съмнявайте, такъв си беше и като по-млад, когато започна работа в рудник „Стефан Стефанов" - „Горубсо" в началото на 90-те години - открит и ясен, стилен и мобилен, но без своя отговорност, а с отговорността на началниците му.

orig_.jpgНе съжалявам Димчо Михалевски, но да му мисли Гагаузов, защото продължава да упорства и да разрешава да бъде подвеждан. Той има власт и авторитет на министър и не е допустимо някакви търговци извън храма да го баламосват. Ето пореден  пример за това: на 29.01.2008 г. зам.-министърът на МРРБ г-н Димчо Михалевски заявява пред електронното издание „Всеки ден": „Подобни обвинения на Кольо Парамов показват некомпететност, защото не се познават особеностите при управлението на фонда."

Два часа по-късно, на същия 29 януари, пресцентърът на ведомството на Гагаузов повтори същите съкровени мисли на Димчо Михалевски за моята некомпетентност и че никой от зам.-министрите от МРРБ няма отношение към работата на фонда, тоест към работата на Георгиев.

Точно обратното, аз твърдя, че зам.-министър Михалевски знае, управлява, утвърждава, съгласува, предлага, обменя, вкючва в титулен списък за третокласната и четвъртокласната пътна мрежа, заличава от него такива обекти, които са изпълнявани, договярани и финансирани от фонда.

Всичко много скоро ще стане ясно, както и това, че са платени в повече цели 2 530 метра в отчетената вече отсечка от магистралата „Оризово - Стара Загора".

Сапунката на инж. Георгиеве тепърва започва. Предстоят му срещи с ревизори и контрольори, с най-различни носачи на рушвети. Тази сага удря право в целта: в „първия" и във „втория" етаж от правителството на Станишев. И никакви „активни мероприятия" не могат да я заменят.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7687 |08.02.2008 Живот зад витрината . 12| 11249 |07.02.2008 Потомците на българи в Гърция се турчеят . 9| 9996 |25.01.2008 Константин Жеваго - на 34 години с 3,4 млрд долара и мистериозна биография . 0| 6372 |25.01.2008 "Блокираха" входове на къщи заради нов строеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads