Четвъртък, 23 Ноември 2017, 02:01
Frognews
0| 3624 |07.10.2016

Бизнесът писна: Най-много корупция - в обществените поръчки

.
Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено по БТВ от председателя на организацията Цветан Симеонов.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

 

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

 

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто.

 

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.” Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

 

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните. От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Русия призна, че замърсява с радиация Европа 1| 3066 |21.11.2017 . НСИ: Всеки трети брак у нас завършва с развод! 1| 3654 |20.11.2017 . Наблюдават най-мощният взрив в Космоса 1| 2924 |19.11.2017 . Доклад: Служители без опит и нужната квалификация назначавани в НЗОК 1| 3489 |18.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах