Реклама / Ads
0| 5243 |04.06.2018 МИСТЕРИИ

Британци събират подписка за живота на бременната крава Пенка

.
Консервативният британски депутат Джон Флек се застъпи за бременната българска крава Пенка, която е заплашена от умъртвяване, предаде Би Би Си.
 

Случаят с животното доби известност миналата седмица, включително в западни и руски медии, след като стана ясно, че Пенка се е заблудила и преминала границата със съседна Сърбия. След което се е върнала при собственика си Иван Харалампиев.

Според законодателството на ЕС обаче, след пресичане на границата, за да се върне обратно, кравата трябва да разполага с документ от сръбски ветеринар за здравословното й състояние. Освен това медицинско лице трябва да съпроводи животното при преминаване на граничната бразда. И заради риск от епидемии и болести, сега Пенка трябва да бъде умъртвена, отбелязва "Правен свят".

 

"Не може една малка разходка да бъде наказана със смърт", коментира Джон Флек, който предложи да плати за услуги на ветеринар. Той е написал писмо до председателя на Европарламента Антонио Таяни и до българския премиер Бойко Борисов, за да предотвратят това "изопачаване на правосъдието".

Британският в. "Дейли Телеграф" е стартирал онлайн подписка за спасяване на кравата, която до сутринта в понеделник бе събрала над 8000 привърженици, а случаят с животното бе отразен от големите медии на Острова и в Европа.

За едни Пенка е беглец в Сърбия. Според собственика й Иван Харалампиев тя е турист: "Тази крава ходи на разходка, на туризъм до съседна Сърбия. Свободна си отиде в Сърбия, на връщане от Сърбия я изкарват, че е дезертьорка".

 

Преди повече от две седмици кравата напуска стадото. Собственикът й я търси безуспешно. Преди дни получава сигнал, че е в Сърбия и отива да си я прибере. У нас обаче разбира, че животното подлежи на евтаназия. "Тази крава минава, дебело подчертавам, през Олтоманци, през границата, през бариерата, през митничари, през полицаи, които не я отразяват никъде в нито един документ. Тя е туристка. Всеки турист ли, който ходи, требва да бъде убит? И е бременна плюс това, в 6-ти месец е бременна и не може да я убият и да не видим рожбата и всичко", възмущава се до днес стопанинът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6656 |03.06.2018 И министърът не знае колко са чиновниците в МВР . 1| 6967 |02.06.2018 Бум на схемите със застраховки и с фалшиви катастрофи . 18| 21941 |02.06.2018 Феноменът Стоянка Митева: Идват социални и политически бури наесен . 15| 15293 |31.05.2018 Цветанов не се явил в бТВ да коментира Борисов в Русия. Предателство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads