Реклама / Ads
1| 5982 |07.07.2013 МИСТЕРИИ

Дами картографират тайно дюните по черноморието

.
Картографирането на дюните се извършва тайно и при много съмнителни обстоятелсва, обявиха от Гражданско сдружение за борба с корупцията. В протестна декларация, разпространена до медиите се твърди, че БАН е отстранена от процедурата по картографиране. В същото време три неизвестни дами, на които е възложена задачата се представяли като служители на БАН. Според тях се крие името на фирмата, на коят
 

В декралацията на гражданското сдружение се казва:

"След скандала с продажбата на апетитен терен в Несебър, добил известност като "Дюнигейт", бившето правителство взе решение да се картографират всички места по черноморското крайбрежие, на които има дюни. В момента се извършва картографиране при съмнителна тайнственост. Спуснато е тотално затъмнение кой извършва картографирането и по какъв начин. Държавните институции умишлено крият името на фирмата, на която е възложена поръчката и по какъв начин е подбрана.

Съгласно нормативните изисквания картографирането трябва да се извърши от комисия, в чийто състав влизат – представители на Агенцията по геодезия и картография, въпросната /анонимна/ частна фирма и учени от БАН. Първите две структури е ясно, че нищо не разбират от феномена дюни, затова бившето и сегашно правителство акцентираха, че разчитат изцяло на експертите на БАН – първо да дадат дефиниция и второ да установят къде има дюни. В нашето сдружение постъпи сигнал, че БАН е била изолирана от проекта по неясни причини. Извършихме проверка по официален ред и от Българската академия на науките ни отговориха, че действително нямат никакъв ангажимент по този сложен и болен казус.

Тревожен и скандален е фактът, че заедно с така наречената комисия, която извършва картографирането обикалят три дами. Те се представят навсякъде като експерти на БАН.

Проблемът с дюните е изключително деликатен и всяко съмнение за нечисти задкулисни машинации може да има непредвидими последици. Според непотвърдена информация трите дами са наети без конкурс и към момента са обявили за дюни близо половината от площта на плажните ивици по черноморието. Това ще съсипе окончателно концесионерите, а от там и туризма в България. А в същото време застрашени местообитания, в които има наистина дюни не са картографирани", пише в декларацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6413 |06.07.2013 Учени: Жестикулирането ни води началото си от рибите . 5| 7123 |05.07.2013 Избори-през октомври; Станишев и Плевнелиев си тръгват . 0| 7446 |04.07.2013 Тъмната материя в Слънчевата система не е и една стотна от Луната . 1| 6521 |03.07.2013 Италиански учен: Чудовището от Лох Нес е само... мехурчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads