Реклама / Ads
3| 4915 |22.05.2016 МИСТЕРИИ

Енигма! Чий е Паисий?

.
Паисий не е роден в Банско, а в село Кралев дол край Перник. Така поне твърдят жителите му, според които Банско е обявено за роден град на будителя чак по време на социализма по политически причини, разказа в репортаж НТВ. Дни преди 24 май жителите на Кралев дол отново опитват да докажат, че всъщност те са истинските потомци на Паисий Хилендарски. Доказателствата, твърдят, са в „История славянобългарска”.

Последната дума имат изследователите.


„По политически съображения през 1966 г. Тодор Живков, пред едно събрание на писателите, каза, че, за да замаже грешките, които неговата партия направила по македонския въпрос - че имало македонска нация, че имало македонски език, отиде в другата крайност и каза: "Не, Паисий е от Банско и той е отгоре до долу българин!", казва журналистът Цанко Живков.


Той изследва въпроса за родното място на Паисий от 30 години. Според него историята е подменена. Твърди, че преди това чествания в Кралев дол се провеждали всяка година с мащаба на национален празник. А когато задал въпроса "Защо?", партийният секретар в селото бил изключен от партията.


„Паисий изрично казва в книгата си, че е дошъл от Самоковска епархия. По това време Банско не е влизало в епархията, а Кралев дол винаги е било там", твърди Живков.


След дълги проучвания, родословното дърво на брата на Паисий - поп Цветан, довежда изследователя в Кралев дол. Според него днес тук живеят над 300 негови наследници. А фамилията "Паисов" е една от най-разпространените в селото.


И докато в Банско показват къде е била родната къща на Паисий, в Кралев дол сочат къде ще бъде неговият паметник. На хълма, в така наречената Паисова махала. Макетът е готов. Но липсват средствата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5439 |14.08.2015 Гринуичкият меридиан не бил на това място . 6| 9258 |11.06.2015 Чудотворно място цери слепци и въздига духа! Да идем всинца! . 9| 5770 |02.05.2015 Антиромски протест в градинката до Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads