Реклама / Ads
3| 14315 |30.01.2019 МИСТЕРИИ

Фрог се натъкна на правен абсурд: 10 години държат незаконно хиляди хора 24 часа под ключ в арестите

.
Фрог нюз се натъкна на правен абсурд. Хиляди хора са държани незаконно 24 часа под ключ в арестите в продъжение на 10 години. Според действащия „Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража“ и чл. 248, такава крайна мярка на ограничаване може да се приложи само в два случая.
 

Първо-когато лицето е уличено в престъпление, за което се предвижда 15 и повече години затвор. И второ-ако грубо и системно се нарушава установения в ареста ред, установи проучване на медията ни.

 

При всички останали случаи задържаните имат право да се движат свободно в рамките на сградата, където се помещава ареста, както и да участват в колективни мероприятия. Законът е в сила от 2009 година. Това означава, че правата на хората, държани под ключ, са били погазени в продължение на 10 години.

 

Те могат да потърсят правата си по съдебен ред, категорични са юристи. Ако това се случи, държавата ще трябва да се бръкне здраво в бюджета, за да изплати финансовите обезщетения за погазването на закона.


Медията ни установи и друг абсурд. Оказва се, че Правилникът към закона противоречи на самия закон. В чл. 269 е записано, че лицата в арестите стоят в постоянно заключени помещения. При подобен казус, законодателят е категоричен, че се спазва закона, а не Правилника.


Най-странното е, че администрацията, която отговоря за арестите, се престарава по отношение на задържаните по обществено шумни дела. В същото време се държи либерално към уличени за сериозни престъпления. Ярък пример е осъденият вече на доживотен затвор за лидер за група за убийства Петър Стоянов-Сумиста.


Камера го „хвана“ как се разхожда в ареста на Шумен като директор  и да си прави седянка с пазачите си. Преди няколко месеца проверка на прокуратурата установи, че той дори не изтърпява наказанието си при строг режим в килията, тъй като тя се оказала отключена, а Петър Стоянов се разхождал свободно напред-назад.

 

 

Сумиста се държи в ареста като у дома си

 

Снимки: Фрог нюз

 


.


.

 


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 17704 |16.01.2019 Само във Фрог: Командированите полицаи в Пловдив спят в хотела на майката на кмета Иван Тотев . 2| 6090 |12.01.2019 Фрогоко: Унищожават защитени дюни на къмпинг ”Смокиня” . 9| 17647 |02.01.2019 Само във Фрог: Кметът на Кнежа снима малкото си дете с пушки и убити животни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads