Реклама / Ads
31| 10259 |01.10.2015 МИСТЕРИИ

Фрог научи: Бойци и техника на ИД от Сирия се насочват към Ирак

.
Бойци и техника на Ислямската държава са започнали да се изтеглят към Ирак, непосредствено след като руските военно-въздушни сили нанесоха първите си удари върху базите им в Западната част на страната. Това съобщиха за Фрог източници от разузнаването.
 

Терористичната организация е изпаднала в паника, тъй като атаките на руснаците са унищожили дузина  складове за оръжия  и комуникациите им. В момента целта им е да се прегрупират така, че да запазят силата и влиянието си в Ирак, където се намира ръководството на престъпната групировка. В същото време целта на Русия и легитимната  сирийска армия е да направи така, че да прекъсне връзката между двете крила на „Ислямската държава“-това в Срия и Ирак, категорични са разузнавачите. За това силите на т. нар. Централно командване, което включва  Русия, Иран и Ирак, е те да наложат контрол върху граничната територия между Ирак и Сиря.  Това ще ограничи възможността крилата на “Ислямската държава“ от двете страни  взаимно да се подпомагат. Освен обекти на ИД, от атаките са засегнати и тези на Ал Кайда, които САЩ определая като умерена опозиция.

 

 

Руски бойни самолети са провели най-малко 30 въздушни атаки в Сирия, включително над контролирания от сирийските бунтовници град Джиср аш Шугур в северозападната част на страната, съобщават Ройтерс и „Скай Нюз", позовавайки се на ливанска телевизия. Информацията е допълнително потвърждение от западни източници, че Русия не е насочила усилията си към позициите на „Ислямска държава", а към сирийските бунтовници.

Базираната в Ливан телевизия al-Mayadeen съобщава, че Джиср аш Шугур се контролира от съюза от екстремисти „Аrmy of Conquest", включително от „Фронта ал Нусра", свързана с "Ал Кайда". По непотвърдена информация десетки цивилни, включително пет деца, са убити при първата вълна от руски авиоудари. Според сирийската опозиция най-малко 36 души са убити при бомбардировките в северната част на Хомс. Информацията се отхвърля от Москва.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, цитиран от РИА „Новости", че операцията на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия е финансирана само от руска страна. Кремъл обяви също, че се работи по механизми за координиране на въздушните удари в Сирия с другите държави от водената от САЩ коалиция.

По думите на Песков Кремъл също призовава всички много внимателно да се отнасят към цялата информация по темата за руските удари в Сирия, тъй като се разпространяват много лъжи. Той каза още, че терористичните и екстремистки организации, по които Русия нанася удари в Сирия, се определят в координация с въоръжените сили на Сирия.

"Тези организации (в списъка с цели) са добре известни и целите са избирани в координация с въоръжените сили на Сирия", каза говорителят. Запитан дали руският президент Владимир Путин е удовлетворен от въздушната кампания на Русия, той отговори: „Твърде рано е да се говори за това". Вчера Русия започна въздушна операция в Сирия след молба на сирийското правителство в Дамаск.

Военното ведомство на Русия уточни, че са проведени 20 излитания и са нанесени удари по 8 обекта на „Ислямска държава" - складове с оръжия и боеприпаси, горивно-смазочни материали, бойна техника, контролни центрове и транспортни средства. Всички цели са поразени, според министерството.

В момента Москва има около 32 бойни самолета до Латакия и около 1 700 руски пехотинци. Военният министър на САЩ Аштън Картър обяви, че явно ударите на Русия са в райони, където „Ислямска държава" няма присъствие.

 

Група руски морски пехотинци бе мобилизирана заради събитията в Сирия, предаде Интерфакс. Днес официалният представител на министерството на отбраната в Москва Игор Конашенков заяви, че е привлечен един батальон. Морските пехотинци ще охраняват базата, която е разположена в околностите на средиземноморското пристанище Латакия, използвана от руските военновъздушни сили (ВВС). Руски военни самолети днес нанесоха още удари по позиции ислямисти в Сирия.

 

ВВС на най-голямата по територия държава в света са извършили нападение в северозападната част на размирната близкоизточна страна. Обект на атаките нападението град Джиър ал Шугур, превзет от групировки, близки до световната терористична мрежа Ал Кайда. Бомбардирани са и населени пунктове в провинциите Идлиб и Хомс, където е взривен завод за производство на коли-бомби, поразена е и квартира на Ислямска държава. Засега няма данни за жертви и пострадали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7047 |14.09.2015 Само във Фрог: Длъжници връщат борчове, като прекарват бежанци . 9| 7883 |06.09.2015 Ченгета пред Фрог: Шефът на полицията нарушава разпоредби и заповеди . 6| 5899 |31.08.2015 П. Иванов за Фрог: Сянката на Красьо Черничкия изплува в изследване на ВСС . 20| 20484 |27.07.2015 Само във Фрог: Пътят на фалита на един млад българин и едно ВЕИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads