Реклама / Ads
7| 11044 |29.10.2015 МИСТЕРИИ

Фрог око: Гранатометът - мутренско оръжие за мутри...

.
РПГ-22
Не са един и два случаите, в които горещите новини в България се раждат след стрелба с РПГ по мутренски шефове и по всяка вероятност от бандити от сродни групировки. Поне това показват примерите с използване на РПГ за убийства. Известни са стрелбите по Поли Пантев, по Антон Милтенов - Клюна и други знакови фигури от ъндарграунда.Всички стрелци оставт неразкрити.
 
Ръчният противотанков гранатомет (РПГ) е преносимо оръжие, с което се изстрелват гранати по обекти в Ирак, Афганистан и други военни точки в света. През последните години влезе  в употреба и по софийските улици.

Юли 2000 г. С РПГ целиха джипа на наркобоса Поли Пантев край столичния зоопарк. Стрелецът обаче се оказа с неточен мерник и снарядът цопна в езерото с костенурките. При следващия опит на остров Аруба убиецът се спря на по-традиционно оръжие, скъси разстоянието и разстреля боса.

Георги Пехливанов, който наследи джипа със запомнящия се номер С 3004 РМ, също стана мишена на гранатомятане една година по-късно. Стрелецът отново се оказа аджамия и не изчислил ъгъла.

Януари 2004 г.Срещу Антон Милтенов - Клюна беше извършен опит за убийство. Неизвестен нападател опита да подпали движещата се кола на боса с гранатомет, но гранатата попадна в крайпътно дърво. Това стана край легендарното заведение Феята в София, недалеч от БТА.Дни преди това по Клюна пак е стреляно с гранатомет на пътя, когато той е пътувал за сватба в Арбанаси на свой авер. На 30 юли 2005 г. около 21.30 вечерта обаче Антон Милтенов е разстрелян в присъствието на съпругата и детето си. Заедно с него са убити и аверите му Иван Тодоров – Призрака и Николай Добрев – Цайко .

Помните ли още, че на 6 януари 2004 г. репортер на телевизионното предаване „Господари на ефира" успя да вкара във външно министерство гранатомет. Оръжието бе безобиден музеен експонат, тъй като му липсвали някои части. Но това охраната изобщо не подозирала. Тя не подозирала също, че въпросната тръба е предназначена за изстрелване на гранати - затова решила, че прилича на стойка за телевизионната камера.

На 27 ноември 2003 г. пък клошарят Панчо Георгиев откри зареден гранатомет в боклукчийски контейнер в кв. „Панчарево". Клошарят се надявал да превърне находката в скрап, но вместо това произвел с чука изстрел, от който пострадал. Гранатометът в кофата бил сръбско производство.

Ще припомним още, че България беше осъдена в Страсбург за смъртта на Тодор Димов Тодоров – Чакъра, който беше обстрелван с гранатомет в малка вила край Харманли през декември 2012 г. по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Юни 2015 г.- последният инцидент с РПГ е на военен полигон. Един мъж е загинал, а четирима са тежко ранени при взрив на военния полигон в село Анево, община Сопот.Загиналият е американски гражданин. Сред пострадалите също има двама американци. Ранени са и двама български граждани, единият от които е бил преводач на чужденците. Некачествен боеприпас причинил инцидента в Анево

Специалисти по стрелба с гранатомет са служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма. Понякога обаче и техният мерник не се различава много от този на поръчковите убийци. Така след 15 гранати, изстреляни по барикадиралия се през декември миналата година във вилата си край Харманли  Тодор Димов-Чакъра, му се наложи да се самоубие.

Моделът РПГ-22 „НЕТО" е калибър 73 мм и тежи 2.5 кг. Пробива 20-сантиметрова броня на разстояние 150 м. На черно гранатометът струва между 1000 и 2000 долара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 8661 |14.10.2015 Само във ФРОГ: Всичко за сваления Боинг777 на полет MH17 . 31| 10257 |01.10.2015 Фрог научи: Бойци и техника на ИД от Сирия се насочват към Ирак . 4| 7039 |14.09.2015 Само във Фрог: Длъжници връщат борчове, като прекарват бежанци . 9| 7881 |06.09.2015 Ченгета пред Фрог: Шефът на полицията нарушава разпоредби и заповеди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads