Реклама / Ads
13| 21884 |03.05.2017 МИСТЕРИИ

ФРОГОКО: Съпругата на Порожанов трупа милиони от МО

.
Румен Порожанов
Румен Порожанов, гласен за министър на земеделието в правителството на ОПГ (Обединени патриоти и ГЕРБ) е известно лице, заемало стратегически длъжности в не едно правителство през целия период на Прехода. По-важните от тях са като шеф на фонд „Земеделие“, от който подаде оставка след множество скандали при усвояване на Еврофондове. Другият е като финансов министър в служебното правителство на Близнашки. Не по-малко интересна е неговата съпруга Веска Тодорова - Порожанова. Тя е един от „богопомазаните“ оръжейни търговци, разказа пред Фрог юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

Чрез фирмата, в която участва "Армар корпорейшън дженерал техникал кооперейшан" ООД, тя е абонат на военни поръчки от Министерство на отбраната. Фирмата от дълго време държи изключителни права чрез лицензии върху доставката на определени консумативи и артикули за армията ни, с които се е  сдобила от руските военни заводи. По какъв начин тези права са придобити не е съвсем ясно, но предвид биографията на Порожанов и началото блестящата му кариерата свързано в междуведомствения съвет, издаващ лицензии за търговия със стоки с двойна употреба, това не особено изглежда странно.

 

По този начин фирмата, в която участва съпругата на Порожанов практически без провеждане на обществени поръчки (предвид изключителните права дадени и от руските военни заводи) се явява безконкурентен доставчик на стоки и консумативи за Българската армия. За тази посредническа дейност със сигурност фирмата на г-жа Порожанова си начислява сериозни комисионни, още повече, че цените във Военно-промишления комплекс практически са непроверяеми, а алтернативни доставчици няма. Министерство на отбраната е ведомството с най-голям бюджет и апетитите към подобни сделки на „богоизбрани лица“ е огромен. Редица дружества, вкл. това на г-жа Порожанова ежегодно се облагодетелстват по подобен начин със суми от няколко десетки хиляди до няколко десетки милиона, тъй като МО практически не може да достави необходимите му консумативи пряко от производителя. Не е случайна и съпротивата срещу каквато и да е модернизация на българската армия с въоръжение и техника извън руското, тъй като ако това се случи подобни фирми ще загубят сигурните си приходи.

 

Очевидно семейство Порожанови е припечелвало добре от тази дейност на съпругата, тъй като от различните списъци, свързани със скандала около Корпоративна търговска Банка, се установява, че името на Веска Тодорова Порожанова е излиза в няколко списъка. В списъка на вложител покрай фирмата „Армар Копрорейшън дженерал техникал кооперешън“ ООД, описано в графата „Връзка с лице по чл. 2, ал. 1 и 3 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДД) дружеството е с влогове за няколко милиона лева.

Наред с това съпругата на Порожанов се появява и в още един списък – на приносителите на акции и ценни книжа отново в графата „Връзка с лице по чл. 2, ал. 1 и 3 от ЗПИЛЗВДД, в които сумите са значително по-високи и става въпрос за десетки милиони.

 

Предвид това явно Порожанова надскача в пъти незаменимия експертен капацитет на съпруга си, който явно се оказва незаменим за България.

Той е припознаван като незаменим от редица правителства от всички цветове – като се започне от правителството на Жан Виденов, през правителството на Сакскобургготски и това на Сергей Станишев и Борисов 1 и 2. Очевидно се явява незаменим и за предстоящото правителство Борисов 3.

 

В настоящия момент Порожанов е лансиран за министър на земеделието този път от Обединените патриоти. Този лупинг и припознаване от патриотите не е за първи път. Подобно упражнение беше изиграно от Патриотичния фронт в предишния парламент, когато те бяха припознали един друг представител на съвременния феодален елит – г-жа Горица Грънчарова-Кожарева. Тогава те под заплахата да бламират избора на председател на Сметната палата се договориха с ГЕРБ заместник-председател да стане тази дама, която пък  е съпруга на члена на Висшия съдебен съвет от квотата на Цацаров – прокурора Михаил Кожарев.  Същият Кожарев пък отговаря за финансите на ВСС. С назначаването на Грънчарова-Кожарева практически се стигна до парадокса, че тя, като зам.- председател на Сметната палата контролира харчовете на ВСС, за които е отговорен нейният съпруг. В това тандема Симеонов – Каракачанов не откриха конфликт на интереси. Не бяха смутени от факта, че Грънчарова-Кожарева преди това е била активен член на ДПС и е заемала същата длъжност в Сметната палата, но след номинация от етническата партия.

 

Сега упражнението се повтаря с припознаването на Порожанов като ценен кадър за „Обединените патриоти“. Борисов, разбира се, е съгласен и не е притеснен от предходните скандали, свързани с Порожанов. А какви ще бъдат бизнес-отношенията Порожанова с Министерство на отбраната ако министър стане Красимир Каракачанов само може да гадаем.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3653 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3889 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2998 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5407 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads