Реклама / Ads
39| 20211 |16.08.2011 МИСТЕРИИ

Гешев: Комунистите обичат да се топят, а аз ги ловя

.
Никола Гешев
70 години остава загадка кои провокатори се крият зад Мърфи, Чинцано, Дончо, Цицерон, № 141. Кои лица се крият зад псевдонимите Мърфи, Чинцано, Дончо, Цицерон, № 141? Това не са агентурните имена на доносници на комунистическата Държавна сигурност, които Комисията по досиетата на Ефтим Константинов предстои да извади, а дълбоко законспирираните шпиони на големия полицай Никола Гешев.
Всички те са не само от средите на нелегалната до 1944 г. БКП, но и нейни висши функционери. До падането на режима на Тодор Живков през 1989 г. в социалистическото МВР неслучайно работи усърдно звено, което 45 г. се опитва да разгадае хората, с които е работил
страховитият началник на отделение „А”

при царската Държавна сигурност, къде са им били конспиративните квартири и явки, какви кодове е използвал Гешев? Създават се няколко комисии, но ефектът от работата им е почти нищожен. Най-известна е групата на Никола Павлов – Комара. Именно тя успява след графологични анализи на доноси да установи, че зашифрованият от Гешев Любен Коларов всъщност е Левчо Иванов. В партийните среди той е популярен с над десет годишна опозиционна биография, а през 1945 г. е секретар на съюза на Социалстическия младежки съюз. По-късно става ясно, че от 1935 г. той регулярно всяка седмица информира Гешев за действията на младежкото комунистическо движение.
Интересът към тайните на големия полицай не са стихнали и днес. Посветени в делата му твърдят, че поне двама души от сегашното социалистическо ръководство на „Позитано” в София тръпнат, че могат да изскочат факти, че

бащите им са били провокатори и доносници на Гешев, и са дънили червената партия.

Големият страх от компромати, който вече няколко десеттилетия стресира каймака на родните комунисти-социалисти е продуктуван от факта, че над 90% от агентите на Никола Гешев са вербувани именно от средите на БКП, Работническата партия, БОНС, РЕМС. Историци пък са категорични, че точно на тази основа се дължат големите успехи на полицая.
От тайните архиви става ясно, че първият голям удар на Гешев е през 1935 г. Успява да внедри свой провокатор, който е избран и изпратен за делегат на Седмия конгрес на Коминтерна, провел се в Москва от 20 юли до 20 август. Тогава от кандидатите за конгреса отпадат имената на лидери като Трайчо Костов, Антон Иванов, Георги Дамянов, Тодор Павлов, но
човекът на Гешев - Васил Ташков, представлява софийската организация, а после в дирекция на полицията е получен подробен доклад за работата на форума.

Най-големият агент в редовете на БКП обаче, контролиран плътно от Гешев остава членът на ЦК Никола Милев. Води се на отчет с конспиративното име Парвус. Инак той е млекар от София, живее на ул. „Княгиня Клементина” №107, ( днес „Ал. Стамболийски”, същия номер, б.а.). Благодарение на него обаче Гешев прави големите си пробиви в нелегалното комунистическо движение, а архивите сочат, че Милев доброволно се е поставил в услуга на царската полиция, изразявайки готовност да я информира за действията на комунистите. Знае се също, че Гешев е успял да пречупи и секретаря на Работническата партия и депутат в парламента Петко Стоев, който редовно му донася за дейността им в парламентарната група и всичко което сстава в ЦК на РП. Така само през спокойната 1936 г. отдел „Държавна сигурност”, т.е. Гешев

разкрива в държавата 156 комунистически конспирации

и задържа 1036 души. Съдилищата пускат част от тях, но присъди получават 598 комунисти, като 8 от тях са осъдени на смърт, а 4 на доживотен затвор.
Показателна за тактиките на полица е и историята с пристигналия с подводна лодка от СССР полк. Цвятко Радойнов. Още първата седмица след завръщането му в полицията знаят точно къде се намира, в коя квартира отсяда, по кое време се прибира. Донесенията си дадени от един от ятаците на Радойнов, който го посреща, но името на предателя остава неизвестно и до днес. На 24 срещу 25 април 1942 г. Гешев устройва клопка в тъмното фоайе на бул. „Цар Фердинанд” №68. След хлопналата входна врата петтима яки мъжаги се нахвърлят върху Цвятко Радойнов и го задържат. Шефът на отделение „А” обаче е настървен и иска максимално да удари комунистите. На другата вечер на същото място е задържан Антон Иванов, той не знаел за провала. Два дни по-късно пък е задържан и секретарят на ЦК на РП Трайчо Костов.
Самият Никола Гешев по спомени на негови съратници обичал често да казва, че успехите му се дължат единствено на факта, че деятелите на комунизма обичат да се предават сами, и да доносничат за делата си.

Живков и Мирчо Спасов прибират списъка с агентите?

Имената на Тодор Живков и Мирчо Спасов са били винаги част от неразгаданата мистерия с агентите на Гешев. Функционери на компартията разказват неофициално, че и двамата са били в тайния списък на полицая. Не са водени с псевдоними, а под номера. Всъщност Гешев е имал само 7 секретни агенти, скрити зад цифри. Допуска се, че Мирчо Спасов се крие зад зловещия №77, а Живков зад №141, изфабрикувал най-кървавите донесения срещу комунистите. Други очевидци на онова смутно време пък разказват, че на 9-ти септември 1944 г. в 5,45 ч Мирчо Спасов и Тодор Живков излизат от щаба в „Славянска беседа” и се запътват с джипка към Княжево. Там се намира последната къща, в която живее Гешев. Три часа по-късно, към 9 ч там пристига група на новата власт, но заварвът дома претършуван. Гешев е имал три каса, но разбита е само малката. Именно там се предполага, че е държал списъка с агентите си. И до днес обаче тази история остава част от голямата теория за комунистическата конспирация.

Проф. Пламен Цветков: Тато е проверен от Берия

Една част, предимно от комунистическите среди, се опитва да докаже, че Живков е бил агент на прочутия полицай Гешов. Но дори Петър Семерджиев намеква в една от книгите си, че в един момент Живков е бил изпаднал в немилост, в някаква мека форма. Не са му имали много доверие в партията, но след това работите са се подредили. Красноречив е фактът, че Живков заема след 9-и септември поста на началник на народната милиция в София – значи е проверен кадър от службите на Берия и от местните. Ако приемем, че е бил агент на Гешов, той щеше да бъде ликвидиран още тогава от съпартийците си. Там прошка няма. За броени месеци са били изчистени над 30 хил. души, та на него не биха му простили. Според мен от срам, че са имали толкова време такъв войнстващ простак за вожд, комунистите са пуснали слуха, че е агент, за да се дистанцират от него.

Максим Берн


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 9868 |08.08.2011 Борисов ще се кандидатира за президент? . 31| 8173 |31.07.2011 Звездите хвърлят Трактора в битка с неблагоприятен край . 11| 9109 |20.07.2011 Живейте добре, за да не ви избълва Земята . 3| 13758 |14.07.2011 Дрога „Руска баня” щурмува баровските заведения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads