Реклама / Ads
0| 5005 |14.01.2023 МИСТЕРИИ

Грета Тунберг обвини полицията в Германия в насилие срещу екоактивисти

.
Грета Тунберг
Шведската активистка за климата Грета Тунберг осъди ”полицейското насилие” при отстраняването на протестиращите срещу изменението на климата, които се опитват да спрат поглъщането на изоставено село в Германия от открита въглищна мина.
 

Последният жител е напуснал Люцерат в Западна Германия преди повече от година, а в сряда полицията се е заела да разчисти мястото от активисти.

Много от протестиращите са си тръгнали, но двама протестиращи с прякори "Пинки" и "Мозък" се крият в тунел. Очаква се няколко хиляди поддръжници да присъстват на голям митинг в събота в съседното село Киенберг.

 

Полицейската операция в Люцерат, който сега е собственост на енергийната компания RWE, се оказа неудобна за правителството. Германия е обещала да се откаже от въглищната енергия до 2030 г., като е преместила датата от 2038 г., а Люцерат се очаква да бъде последното село, което ще бъде погълнато от откритата мина Гарцвайлер. RWE заяви, че въглищата под селото ще бъдат необходими още тази зима.

 

Протестиращите срещу изменението на климата обаче се ползват с обществена подкрепа, като според проучване 59 % от германците са против разширяването на мината за лигнитни въглища.

 

Люцерат се превърна в символ за екоактивисти от цяла Германия. "Хората в глобалния юг вече страдат. Тук ние сме привилегировани и можем да протестираме и трябва да използваме тази привилегия, за да спрем използването на изкопаемите горива", казва един от активистите пред Би Би Си.

 

Когато полицията започна акцията си в сряда, протестиращите образуваха човешки вериги и излязоха на къщичките на дърветата или покривите в селото. Повечето от тях бяха разчистени до днес, когато вниманието се насочи към двама млади мъже в тунел, който те бяха изкопали под Люцерат.

 

Седнали до букет цветя, двамата протестиращи са публикували видеоклипове в YouTube, в които наричат себе си Пинки и Мозък, взети от анимационен филм за лабораторни плъхове от края на 90-те години на миналия век. "Опитваме се това да продължи колкото се може по-дълго, за да имат хората горе време да се мобилизират още повече и да направят протеста още по-голям", казаха те в четвъртък вечерта.

 

"Много по-трудно е да те изведат от тунел, отколкото от къща на дърво. Те не знаят къде точно се намираме. Всички пътища навътре са барикадирани с врати, така че влизането на полицията ще бъде много по-трудно", заявиха двамата, цитирани от БГНЕС.

 

Началникът на полицията в Аахен Дирк Вайнспах заяви, че екипът му се опитва да се свърже с двамата протестиращи под земята и предупреди, че тунелът е застрашен от срутване. В отговор на обвиненията на Грета Тунберг в насилие полицейският началник заяви, че шведската активистка не е направила никакъв опит да разговаря с властите за случващото се и е направила само кратко посещение, по време на което е говорила с медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5585 |07.10.2019 Обесиха чучело на Грета Тунберг от мост в Рим . 1| 7621 |29.03.2018 Москва обвини Лондон, че не опазва враговете на Путин на своя територия . 0| 6758 |02.02.2018 В обвинителният акт за Сарафово няма и дума за „Хизбула”, Цв. Цветанов друго разправяше . 0| 7470 |29.06.2017 Обвиниха ковчежника на Ватикана в сексуално насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads