Реклама / Ads
2| 8255 |08.05.2008 МИСТЕРИИ

Испания обявява война на САЩ за 17 т злато?

.
17 тона злато могат да доведат до конфликт между Испания и САЩ. Причината е американската компания Odyssey Marine Exploration (OME) която извадила съкровище от потънал испански кораб.
 

 

През 1804 г., когато галеонът „Нуестра Сеньора де лас Мерседес" бил потопен от британски кораби, Мадрид обявибл война на Лондон. Днес подобно решение е почти нереално, но мотивът е налице, както казват юристите. Така или иначе властите в Испания си искат тоновете злато и сребро, съобщава Франс прес. Адвокат Джеймс Гулд, който защитава испанската страна, заяви, че има доказателства, че извадения галеон е именно „Нуестра Сеньора де лас Мерседес". По силата на международните закони всичко, което е на него, принадлежи на Испания. Намерените от американците монети също доказвали принадлежността на плавателния съд и екипажа към испанската корона. Точното място, където се разиграла морската трагедия обаче не се съобщава поради съображения за сигурност.

zlato.jpg

Испания си иска златото и среброто, защото корабът е бил военен, а не частен търговски. Неговият товар принадлежи на държавата.

„Нуестра Сеньора де лас Мерседес" бил потопен от британски кораби недалеч от нос Света Мария, днес португалско владение. Именно този инцидент послужил като повод за нарушаване на двустранния мир и Мадрид обявил война на Лондон. Наполеоновска Франция запазила неутралитет, макар че имала уговорка с Испания за взаимопомощ.

Представителите на ОМЕ, която се занимава с подводна археология, но нерядко издирва и потънали съкровища, заявили по повод испанските претенции, че тази работа няма да стане, защото няма такъв закон. Те признават, че 17-те тона злато и сребро се съхраняват в специален склад в САЩ, но отказват да кажат точното място. Предсоят съдебни процедури по изясняване на казуса.

ОМЕ никога не е крила плановете си да проведе експедиция и в Черно море. Запознати твърдят, че спецовете на фирмата притежават карта на потънали древни кораби в района на българското Черноморие, които били пълни с ценни товари и произведения на изкуството. Кога обаче морските последователи на Индиана Джоунс ще се появят в наши води, е строго пазена тайна. Дискретността е задължителна, за да се избягнат иманярски набези, които могат да унищожат уникални находки от минали времена.

Текст към снимка: Картина, изобразяваща гибелта на галеона „Нуестра Сеньора де лас Мерседес".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7344 |06.05.2008 Дребни детайли от живота в София . 23| 6355 |25.04.2008 „Инструкции за оцеляване” и поводи за отстраняване . 75| 17241 |23.04.2008 „Ќе те бакнам и ќе заминам” – простил се Вапцаров на „македонски” . 498| 36446 |21.04.2008 Легална секта издухва мозъци с Библия в ръка срещу „скромно” заплащане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads