Реклама / Ads
0| 9757 |15.10.2014 МИСТЕРИИ

Италия вика армията, за да отглежда евтина марихуана

.
Италия узакони марихуаната за медицински цели миналата година, но високата цена на законно продаваната "трева" в аптеките означаваше, че малко хора биха се включили в тази схема. Сега правителството намери решение - да накара армията да я отглежда.
 
От следващата година в силно охранявана лаборатория във военен обект във Флоренция ще се отглежда канабис за здравната система на Италия. Това е експеримент, който според правителството може да осигури безопасна, законна и достъпна марихуана на страдащите пациенти.

Новите доставки от армията би трябвало да позволят на правителството да понижи цената за потребителите, които сега трябва да плащат до десет пъти повече за официално внесена от Холандия марихуана в аптеката, отколкото за пакет от местен наркопласьор на улицата.

Очаква се, че областните здравни власти ще я предлагат евтино или безплатно на одобрените пациенти, помагайки да бъдат извадени от бизнеса свързаните с мафията наркопласьори. Но дали в това ще се включат много хора ще зависи от културните фактори в една католическа страна, която по традиция заклеймява наркотиците.

На около 60 километра от Венеция водещият италиански специалист по канабис - агрономът Джанпаоло Граси - се опитва да отглежда съвършената "трева" в своята изследователска ферма с площ от 70 хектара, която е единственото място в страната, на което е разрешено да се отглежда марихуана на открито с повече от 0,2 процента съдържание на психоактивното вещество тетрахидроканабинол. Очаква се неговите растения, цъфтящи на закрито под силни лампи и зад бронирани врати, да бъдат отглеждани във военната лаборатория във Флоренция, в която вече се произвеждат т.нар. лекарства сираци, предназначени за лечение на редки болести.

Въздухът във фермата на Граси е пропит със силната миризма от разцъфналите цветове. Около полето се издига 3-метрова ограда с бодлива тел отгоре, а пространството се наблюдава с видеокамери. Сложната система беше изградена преди няколко години, за да пази от крадците, които проникваха във фермата и разкъсваха стените на оранжериите, за да отмъкнат растенията. "Все хлапета", подсмихва се Граси.

До 60-те години на 20 век това беше конопен край, където от векове се отглеждаше вид канабис за направата на въжета, дрехи и хартия. 57-годишният изследовател с умиление си спомня конопените полета от своята младост. По-късно, когато станал учен, той бил очарован от многостранното приложение на растението.

От 2002 година Граси прави опити с около 330 различни сорта канабис за медицински цели, който векове наред бил използван като обезболяващо и лечебно средство, докато не бил забранен в по-голямата част на света през 20 век.

Засега планът за отглеждане на "трева" от армията все още се определя като "пилотен проект", а подробностите за това кой ще бъде одобрен за лечение продължават да се уточняват. Италианските власти дават ясно да се разбере, че не възнамеряват да следват примера на САЩ, където законите за разрешаване на марихуаната за медицински цели са последвани от пълно узаконяване на "тревата" в някои щати, включително за развлечение.

Италия иска да гарантира, че "лекуването на болни хора няма да се превърне в извинение за разширяване на употребата на веществото", каза сенатор Карло Джованарди, който е виден католически активист против наркотиците. Узаконяването би довело до "общество от зомбита", добави той.

Безплатна "трева"

Заради бюрократичните процедури за получаване на разрешение за внос, установяване на чистотата и контрол на продажбите законният канабис от Холандия сега струва в италианските аптеки около 38 евро на грам - за сравнение незаконната "трева" на улицата е само 5 евро.

Даже когато тя е предписана от лекар, държавата не покрива разходите, които могат да стигнат до около 1000 евро (1200 долара) на месец за обикновен пациент. Поради това, когато законната марихуана за медицински цели пристигна миналата година, се включиха само няколко десетки човека.

Здравната министърка Беатриче Лоренцин каза, че това би трябвало да се промени, щом започне военното производство. Армията би трябвало да може да произвежда марихуана с достатъчно високо качество, което да задоволи регулаторите и която да е повече от двойно по-евтина от вносната, позволявайки на правителството да я предлага на пациентите на занижени цени. Министърката каза миналия месец на пресконференция, на която обяви проекта с участието на армията, че италианските областни власти, управляващи държавната здравна система, ще трябва да решат по колко пари да искат от пациентите. Засега около половината от 20-те области на Италия обещават да я осигурят безплатно.

Няма официални оценки колко хора може в крайна сметка да ползват марихуана за медицински цели в Италия, щом тя стане безплатна или достатъчно евтина, за да се конкурира с незаконната "трева". Ако се включат всички, които може да се възползват от нея, е възможно броят да достигне милиони, смята изследователят Граси.

Все пак някои не са толкова сигурни, че клеймото върху вземането на наркотици е изчезнало. Анестезиологът и президент на италианската Асоциация за употреба на канабис с лечебна цел Франческо Крестани прогнозира, че тези, които ще вземат марихуана, ще са хиляди заради предпазливостта на медицинската общност и защото марихуаната обикновено се предписва само когато пациентът не се поддава на други лекарства.

Марихуаната за медицински цели е противоречива идея в страна, където католическата църква има силно влияние и проповядва против наркотиците. Едва в последните години например лекарите стават по-склонни да предписват опиати, а Италия все още използва по-малко лекарства с упойващи вещества от повечето европейски страни.

Канабисът "е много ефикасно лекарство, но тъй като е и наркотик . . . винаги има страх от употребата му", каза бившият здравен министър и един от водещите онколози в Италия Умберто Веронези. "Същото стана с морфина, който от години никой не иска да предписва на горките пациенти, преживели ужасни страдания", заяви той.

Законите срещу марихуаната в Италия са строги - продажбата или отглеждането й е престъпление, което може да доведе до затвор. Папа Франциск открито говори против "всякаква употреба на наркотици", включително марихуана.

Логично решение

Агрономът Граси каза, че поставянето на производството на марихуана под военна охрана е "логично решение" на политическия проблем. "Някои политически решения са свързани с католическите нагласи в страната . . . Това прави отглеждането на канабис за медицински цели приемливо за всички", заяви той.

Неговата работа би трябвало да облагодетелства хора като 36-годишната дизайнерка на дрехи Елиза Бертеро, която има рецепта за вземане на марихуана за медицински цели за облекчаване на нейната фибромиалгия - синдром, причиняващ болки в ставите, мускулите и сухожилията.

Бертеро каза, че опитвала много лекарства, за да облекчи своята болка, след като това състояние започнало преди четири години, но нито едно не подействало. Затова след проучване в интернет сама си направила "опит", като пробвала канабис, който се оказал толкова ефикасен, че тя продължила да го взима. Но Бертеро каза, че после се натъкнала на съпротива от десетина лекари, които не искали да предписват марихуана, въпреки че тя е законна от миналата година. В крайна сметка тя отишла при анестезиолога Крестани, който я прегледал, изслушал разказа й и предписал канабис.

"Дълго време го взимах всеки ден. Това беше единственото нещо, което ми позволяваше да стана от леглото сутрин", каза Бертеро.

Сега тя го взима само по няколко дни на седмица, като си прави чай с марихуана сутрин или инхалации вечер. Бертеро казва, че макар канабисът да я кара да се чувства "щастлива и облекчена", той не й пречи на работата, включваща мерене, разкрояване и шиене на дрехи. Понякога тя дори плаща официалната цена от 38 евро на грам, въпреки че той е толкова по-евтин на улицата.

"Когато имам парите, си го купувам от аптеката", казва Бертеро. "Но тъй като не съм милионерка, често си уреждам да го купя за 5 евро на грам", заявява тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6567 |13.10.2014 Откриха тайната на влюбването . 10| 17733 |11.10.2014 Учени направиха опит за контакт с извънземни край с. Скалица . 0| 6738 |09.10.2014 Изчезна носителят на Нобелова награда за литература . 68| 8614 |08.10.2014 БСП очерни ДС и се сгромолясва на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads