Реклама / Ads
12| 5887 |06.12.2020 МИСТЕРИИ

Иван Анчев: Концесия на ВМРО ли е Държавната агенция за българите в чужбина?

.
Иван Анчев Източник: БГНЕС
С интерес следях избора на следващия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Бях се обзаложил, че и следващият председател на агенцията ще е кадър на ВМРО. Защото още ми кънти в главата онова „Аз съм от ВМРО“ изречено при първата ми среща през 2016 г. с тогавашния председател на ДАБЧ Борис Вангелов.
 

Че е от ВМРО ми беше повече от ясно – първо, винаги предварително проучвам с кого ми предстои среща, второ партийната принадлежност се набиваше явно в очите веднага с влизането във височайшия кабинет – редом до националния трибагреник, в кабинета на този висш (и по презумпция би следвало да е политически неутрален) държавен служител беше поставено червено-черното знаме на ВМРО.

 

За следващия председател, отново кадър на ВМРО, т.нар. Бате Харо няма какво въобще да говорим – това лице нанесе такива морални вреди на България и подведомствената му Агенция, че няма мярка, която може да обхване щетите. И новината дойде – Министерският съвет на Република България е одобрил за председател на агенцията 67-годишният професор по математика Илия Гюдженов.

 

Познахте – член на ВМРО и на управата на Македонския научен институт. Пенсиониран от ЮЗУ в Благоевград през м. май тази година и явно трудоустроен на новия пост шест месеца по-късно.

 

Моля, не ме разбирайте погрешно – не съм ейджист, не съм и отрицател на точните науки. Но това ли е най-добрият избор за тази позиция? 67-годишен професор по математика ли е най-подходящият да ръководи организацията, призвана да се грижи за ВСИЧКИ българи извън Родината?

 

Организация, начело на която са стояли духовни великани като писателят Георги Данаилов, историците Вера Мутафчиева и Пламен Павлов.

 

Каква е визията на уважаемия проф. Гюдженов за работа с българските общности зад граница? Имало ли е конкурсен подбор, с представяне на съответните концепции за развитие по време на управленския мандат? Ако е имало – къде са били представени и кога са били обсъждани? Ако не са – още по зле, значи става въпрос за брокерска сделка „ти на мен – аз на теб“ между старшия и младшия коалиционни партньори в сегашното правителство. А нужда от действен човек, с ясна визия и най-вече с ясна политическа подкрепа за развитие на този обществен сектор е повече от наложителна. Защото в момента Агенцията за българите в чужбина е в будна кома.

 

Иван Анчев

 

Иван Анчев е член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“, координатор на експертна група „Политики към българите в чужбина“ към партията. Бивш генерален консул на България в Чикаго (2016 – 2020 г.).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5781 |05.12.2020 БСП изключи от партията депутата Иван Д. Иванов заради побой . 14| 11592 |02.10.2020 В кабинета на Иван Гешев грее целогодишно украса с мартеници /снимки/ . 13| 15345 |09.07.2020 Медии легитимират като истински фалшив министерски профил, само защото плюе Христо Иванов . 34| 8877 |14.04.2020 Иван Гешев изумително: Възприемам себе си като инструмент в ръцете на Господ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads