Реклама / Ads

0| 6291 |30.08.2017 МИСТЕРИИ

Живот след смъртта? Ето какво изпитват хората, когато мозъкът им спре

.
Най-голямото досега проучване, свързано с близки до смъртта и извънтелесни преживявания, открива, че 40% от хората имат някаква „съзнателност“ дори след като са смятани за клинично мъртви.
Четиригодишното изследване обхваща над 2000 души в 15 болници в САЩ, Великобритания и Австралия, които са преживели спиране на сърдечната дейност. 330 оцелели пациенти били разпитани какво са изпитали в тези критични моменти. 140 от тях споделят, че са имали някаква форма на съзнание, преди да бъдат върнати обратно към живота.

Една жена съобщава, че е наблюдавала медицинския персонал и чувала звуците от апаратурата. Друг мъж помни как напуска тялото си и гледа от разстояние как лекарите работят по него. Докато повечето хора не могат да кажат с подробности какво точно се е случило, след като сърцето им е спряло, една пета споделят, че са изпитали чувство на покой, пише "Обекти".

Една трета докладват, че времето се е забързало или забавило в този период. Други са усетили, че преминават през вода или виждат ярка светкавица.
Около 13% имат извънтелесно преживяване, което включва изостряне на сетивата.
Учените потвърждават, че един човек е показал свидетелства за съзнание три минути след като сърцето му е спряло да бие. Това е трудно да се обясни, защото обикновено мозъкът спира да функционира около 20 – 30 секунди след спиране на сърдечната дейност.

Спирането на сърдечната дейност, при което сърцето спира да бие, белите дробове са прекратили работата си и мозъкът е спрял да функционира, от биологична гледна точка означава клинична смърт, обяснява д-р Сам Парниа, един от авторите на изследването.

Следва период от време, който може да продължи от няколко секунди до около час и повече, в който усилията на спешните медицински екипи могат да успеят да рестартират сърцето и така да обърнат процеса на умиране.
„Това, което преживяват хората в този период на спиране на сърцето, предоставя уникален прозорец към това, което всеки вероятно би изпитал, когато умира“, смятат учените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 9506 |09.08.2017 Какво стана с Катрин Зита-Джоунс? Трудно ще я познаете . 0| 7501 |13.07.2017 Учени: Секс + 300 мл. алкохол = по-дълъг живот! . 0| 7047 |27.06.2017 ”Анонимните”: НАСА откри извънземен живот
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ