Реклама / Ads
4| 11587 |14.11.2013 МИСТЕРИИ

Корените на Червената шапчица ?

.
Учени разкриха произхода на историята за Червената шапчица въз основа на математически модел, ползван от биолози за изследване еволюцията на видовете, предаде Франс прес. Така учените сложиха край на отдавнашни дебати, след като заключиха, че приказката за Червената шапчица има същите корени като приказката "Вълкът и седемте козлета". Описаната в приказката за Червената шапчица история обаче е станала различна.

Възстановяването на историята на приказка е като работата на биолог, който доказва, че човекът и маймуните имат общ прародител, но са еволюирали по различен начин, заяви антропологът Джейми Техрани от университета в Дърам, Англия. Изследването на неговия екип проследява генезиса на популярни приказки и вярвания, за да хвърли нова светлина върху миграции на хора. Резултатите сочат, че приказката "Вълкът и седемте козлета" вероятно датира от I век и е поставила основите за появата на приказката за Червената шапчица 1000 години по-късно.

Популярната в Европа и Близкия изток приказка "Вълкът и седемте козлета" описва историята за вълк, дегизиран като коза, за да изяде малките й. В приказката за Червената шапчица вълкът изяжда момиченцето, след като се е дегизирал, за да изглежда като баба й. Приказката за Червената шапчица е пресъздадена в трудове на братя Грим в Германия, публикувани през XIX век. Тази версия е базирана върху написаната от французина Шарл Перо през XVII век. Той пък се вдъхновил от по-древно устно народно творчество във Франция и Австрия. Съществуват различни варианти на същата приказка в Африка и Азия. За да открие произхода на приказката, Техрани подложил 58 нейни варианта на филогенетичен анализ - статистически метод, който е ползван от биолозите за класификация на живите създания и позволява да се установи степента на родство между видовете, както и да се опознае еволюцията им.

Учените фокусирали вниманието си върху 72 "сценария" в зависимост от различни протагонисти, като вълка, човекоядеца, и използваните от тях хитрости, за да измамят жертвите си. Изследването освен това обори теорията, че най-древната версия на приказката за Червената шапчица произхожда от китайското устно народно творчество и се е разпространила на Запад по пътя на коприната. Получените резултати показват тъкмо обратното - че китайската версия произхожда от европейското устно народно творчество, уверява Техрани. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8292 |09.11.2013 Духът на Ванга броди из Рупите . 11| 20120 |10.11.2013 Джуна съобщила на Т. Живков, че ще падне от власт? . 3| 9681 |08.11.2013 При 7 по Рихтер в София оцеляват само панелките . 2| 6926 |07.11.2013 Метеорит-фойерверк уплаши Лос Анджелис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads