Реклама / Ads
15| 16303 |07.12.2008 МИСТЕРИИ

Край на СПИН-а

.
Повече от 10 години учените разработват ваксина срещу СПИН - една от най-коварните съвременни болести. Сега вече те се намирали на прага на откритието, което щяло да постави края на "чумата" на века.

 

Терапевтична ваксина за СПИН може да има след 4 или 5 години, а краят на разпространението на болестта може да настъпи до няколко години, обяви на пресконференция в Стокхолм тазгодишният Нобелов лауреат за медицина, френският професор Люк Монтание, цитиран от АФП и от Ройтерс. Според Монтание посочването на този срок за създаването на терапевтична ваксина не било проява на излишен оптимизъм, защото учените работели по разработването й повече от 10 години.  

Frognews.bg напомня, че СПИН се причинява от вирус наречен ХИВ (Човешки Имунодефицитен Вирус). Той атакува част от белите кръвни телца и може да остане скрит дълго време без да проявява симптомите си. Тялото създава свои антитела срещу вируса, които може да бъдат проследени в кръвта. Вирусът на СПИН е необикновен с това, че не може да бъде победен от защитите на тялото и постепенно разрушава имунната система. Ако защитата (имунната система) на тялото не работи правилно, както когато тялото е заразено с ХИВ, тя не може да го предпазва от микроорганизми, които по принцип не вредят, или вредят много малко.aids_anatomy.gif

Една от любимите мишени на ХИВ са кръвните клетки наречени “Т-клетки” или “CD4-клетки”. Тези клетки играят важната роля да предупреждават други клетки на имунната система кога да започнат работа. Когато вирусът на ХИВ увреди достатъчно CD4-клетки той застрашава защитата на тялото срещу инфекция и имунната система отслабва. Резултатът от това е, че някои биологични явления като гъбички, вируси и паразити, които могат да живеят в повечето хора без да причиняват болести, могат да предизвикат сериозни инфекции у хора живеещи с ХИВ. Когато настъпят тези инфекции, когато броя на CD4-клетките падне под определено ниво или когато броя на ХИВ вируса в тялото достигне определено ниво, тогава човекът, имащ ХИВ, е развил Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност, или СПИН.

Броят на заразените през последните години нарастна главоломно. Твърди се, че на всеки 10 секунди някой умира от СПИН, а на всеки 6 и половина секунди един човек се заразява със СПИН! Факт е, че болестта няма особени предпочитания! Това не е заболяване на хомосексуалистите и наркоманите! Вирусът не подбира хората по възраст, пол, цвят, сексуална ориентация, икономическо и социално положение.aids-posters.jpg

В България статистиката сочи, че около 69% от заразените са мъже и 31% - жени, а около 70% от серопозитивните са на възраст от 20 до 39 години. Особено тревожен е фактът, че най-поразената възрастова група е 20-29 години. Запазва се тенденцията водещ да бъде сексуалния (полов) път на предаване на инфекцията - 91%. По кръвен път са се заразили 8%, а 1% са заразени по вертикален път (майка-дете). Около 62% от всички ХИВ-серопозитивни лица са регистриране в четири основни града - София, Бургас, Пловдив и Варна.

Същевременно обаче около болестта витаят редица митове, които се дължат на недостатъчно познаване на материята, а и на традиционно ниската българска здравна култура. Ето как наистина не може да се заразите със СПИН?

# Не можете да се заразите чрез кашлица или кихане!

# Не можете да се заразите чрез ръкостискане!

# Не можете да се заразите чрез разговор със серопозитивен!

# Не можете да се заразите чрез комар, кърлеж или ухапване от друго насекомо!

# Не можете да се заразите чрез ползване на обществена тоалетна!

# Не можете да се заразите и при "невинна" целувка!

-------------------------------------------------------

*Постерите са изработени за Световния ден за борба със СПИН и са публикувани на сайта на artblog.com

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 9903 |03.12.2008 Омертата около Първанов се пропука в ...Узбекистан . 46| 11419 |28.11.2008 Американски сайт открадна новата роза на БСП! . 113| 15592 |10.11.2008 Минало незабравимо . 14| 6931 |06.11.2008 Държавната ни администрация върви в обратна посока на развитие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads