Реклама / Ads
109| 62491 |25.06.2007 МИСТЕРИИ

Краят на света идва до пет години?

.
Човекът винаги се е вълнувал не толкова от произхода си, приемайки го за даденост, колкото от своя край. Кога ще настъпи краят на света? Как? С огън или вода? Някой жесток бог ли ще унищожи човечеството или то само ще го направи?
 

Ирина Калчева

Според ацтекските легенди земята е била погубвана четири пъти и предстои това да се случи за пети и последен път, след което ще настъпи вечен мрак. Календарът на маите пък дава точна дата за края на времето. Също така стотици знайни и незнайни пророци и екстрасенси са оповестявали през вековете своите видения за катаклизми и глобални войни. Един от най-популярните варианти е за Трета световна война, която ще се води с ядрени оръжия. Християните свързват края на света с някои събития, споменати в Библията – Второто пришествие и хилядолетното властване на Исус Христос, войната на Армагедон, появата на Антихриста, Митарството, Възнесението, както и катастофални природни бедствия, падане на метеорит и т.н. Евреите и мюсюлманите също имат своите предсказания.

Редица пророчества датират края на нашия свят към периода 2007-2014 г.:end_of_the_world 4.jpg

• Възнесението ще настъпи в седмия час на седмия ден от седмия месец в годината от еврейския календар, която отговаря на 2007 г. от нашето летоброене. Тогава Исус ще се появи едновременно в Йерусалим, Багдад, Вашингтон, Москва и всички останали световни столици.

• Според д-р Майкъл Мау Армагедонът е започнал със събитята от 11 септември и ще се развихри през 2007 г.

• 21 март 2008 г. – след дълги изчисления, базирани на Библията, британска група учени заключава, че Армагедон ще започне именно на тази дата. Три четвърти от населението на земята ще загине по време на световната война, която ще последва.

• 6 април 2008 г. – Филип Браун, чието предсказание за Великото Митарство не се сбъдва на 1 април 2001 г., предрича, че това е датата, от която ще започне хилядолетното царуване на Христос.

• 2009 г.: Джак Смит изчислява, че Петият печат от библейската книга Откровение се отнася за периода 1798-2009 г. – по това време християните свободно разпространяват Евангелието по земята. Шестият печат пък се отнася за 2009-2012 г., когато започва Божият съд. Ще бъде унищожена „Пурпурната жена” (Рим или Ватикана), а Ангел, въздигнал се от Изтока, ще заличи новата „Римска империя”. Друг пророк пък конкретизира датата на Възнесението като 13 февруари 2009 г.

• 29 август 2009 г. – астрономът Джон Дъчман твърди, че на тази дата Земята ще бъде ударена от кометен дъжд.

• 2010 г. – Позовавайки се на Библията, Фил Стоун изчислява, че Второто пришествие на Исус трябва да настъпи 2000 години след неговото влизане в Храма на 12-годишна възраст. Това определя сакралната дата през 2010 г. с възможно отклонение от 3 години, тъй като рождената година на Спасителя не е точно определена и според различни учени е в периода 7-4 г. пр. н. е.

• 2010 г. е годината, която някои тълкуватели на Нострадамус определят като края на света, който ще последва появата на гигантски цунами през 2004 г. Според други учени предказаната от френския лекар и астролог катастрофа ше ни връхлети чак през 3797 г.

• Маянският календар, който въпреки древността си, е точен почти колкото астрономическия, свършва с датата 23 декември 2012 г. Календарът на маите е разделен на епохи, всяка от които завършва с катаклизъм, който унищожава всички цивилизации. Настоящата ера е започнала на 13 август 3114 г. пр. н. е. с раждането на Венера и ще продължи 5126 г. – до Зимното слънцестоене през 2012 г.

• 2014 г. - тази дата се фиксира на база съмнителното изказване на папа Лъв IX, който пише през 1514 г.: „Аз няма да видя края на света, нито вие, братя мои, тъй като до тогава има още много време – цели 500 години”.

Краят на времето може да настъпи и по-късно:

• Според вярванията на брахманистите човечеството е навлязло в Последните си дни през 1936 г., а окончателният край ще настъпи около 2036 г.

• 2060 г. – Ученият сър Исак Нютон, който се е занимавал и с алхимия, изчислил, че свършекът на света ще бъде през 2060 г., позовавайки се на стари текстове, които изучавал.

• Коранът щедро отлага края на света за 2280 г., когато „рогът ще изсвири веднъж и земята и планините ще бъдат вдигнати и напълно разбити и унищожени.” Събитията, предсказващи наближаването на края, вече са започнали да се случват – през 1969 г. човек стъпва на Луната и оттам са донесени лунни скали  (това е разцепването на Луната), а през ХХ век е изобретен компютърът – всемогъщото същество, което може да разчита божиите знаци.

Ако случайно Земята преживее всички гореописани дати, то тя със сигурност ще бъде унищожена след един милион години (плюс-минус една-две), тъй като ще бъде отровена от естествено зараждащите се в Космоса гама лъчи, които ще намалят съдържането на озон в земната атмосфера и ще увеличат азота, като по този начин ще изтребят целия живот на планетата.

  end_of_the_world 3.jpgДруга научно обоснована версия, дадена от астрономите, е, че Земята ще съществува още поне пет милиарда години, преди Слънцето да се превърне в червен гигант (етап от развитието на всички звезди) и я изгори и превърне в мъртво подобие на Марс. След това нашата звезда ще премине в следващата си възраст – бяло джудже – и като такава няма да осигурява достатъчно топлина за зараждането на нов живот на бившата Синя планета. Други астрономи не са толкова оптимистично настроени и дават на света не повече от три и половина милиарда години живот, след което: а) Слънцето ще нарасне и ще изпари океаните, или б) Галактиката Андромеда ще се сблъска с нашата и ще заличи цялата Слънчева система от звездната карта, ако нямаме късмета двете галактики да се слеят една с друга.

Отделен въпрос е, че човечеството е напълно способно само да се справи със себе си – ядрените войни, унищожаването на природата и озоновия слой, замърсяването на океаните, гладът и болестите поради мизерния стандарт на живот, изтребването на животински видове – всичко това са отделни стъпки към изчезването на живота от лицето на земята.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8127 |19.06.2007 Мики Маус може би е лъв . 1| 12043 |12.06.2007 „Процесът на века” . 0| 5814 |29.05.2007 Гимназията е научила „цвета на нацията” да брои (до 12)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads