Реклама / Ads
5| 7270 |27.05.2021 МИСТЕРИИ

„Мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите

.
Стотици българи, които не са между живите, се оказаха сред гражданите, които са подкрепили с подписите си две формации за изборите. Става въпрос за новосъздадената коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република”, прочула се с участието на бившия премиер Жан Виденов, и коалицията „Движение Заедно за промяна”.
 

За скандалния факт стана известно, когато в Централната избирателна комисия (ЦИК) се обсъждаше регистрацията на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Комисарите нямаха какво да направят, тъй като Изборният кодекс на практика не се занимава с този конкретен проблем.


Според закона, освен всички други документи, политическите формации трябва да представят списък с 2500 подписа на граждани, които подкрепят регистрацията им за изборите. Валидността на подписите се проверява в регионалното министерство. ЦИК може да откаже да допусне партиите и коалициите за изборите, само ако бройката на подписите падне под минималния праг.


Не такъв е случаят със споменатите по-горе коалиции. Заявката за регистрация на „Ляв съюз за чиста и свята република” беше одобрена от ЦИК, тъй като отговаря на изискванията на кодекса - подкрепена е от 4873 подписа на избиратели. При гласуването членът на комисията Цветозар Томов отказа да подкрепи решението. И посочи, че проверката на подписката е показала, че вътре присъстват 124 починали лица, пише още "Сега".


Същото се повтори и при разглеждането на заявлението на „Движение Заедно за промяна”. Този случай е още по-драстичен – 305 „мъртви души” са били открити в списъка, както и други 1600 невалидни подписа. „Това е скандално много и според мен говори за нечистоплътност при начина, по който тази коалиция е събирала изискуемите от закона подписи”, коментира Цветозар Томов. Общо обаче коалицията разполага с 4888 подписа и дори като се приспаднат некоректните записи остават достатъчно за регистрацията.


Мнението на Томов сподели и шефът на ЦИК Камелия Нейкова. „За съжаление, в Изборния кодекс няма правно основание с подобна хипотеза – ЦИК да има възможност да откаже регистрация за участие в изборите, така че моралната страна на въпроса оставяме на партиите и коалициите, които ще участват в предизборното състезание”, заяви тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4905 |25.05.2021 Софийска адвокатска колегия продава Jaguar . 1| 5766 |19.05.2021 Тюлен ухапа българка в Гърция . 33| 6580 |17.05.2021 Националистът Жириновски: Германия трябваше да се унищожи . 0| 5107 |11.05.2021 Производителят на Барби: Върнете ни старите кукли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads