Реклама / Ads
2| 7570 |13.12.2018 МИСТЕРИИ

”Спаси София”: Столична община решена да унищожи Централна баня

.
Въпреки категоричното гражданско несъгласие и недоволство, изразено на общественото обсъждане, Столичната община не отстъпва от намерението си завинаги да унищожи Централната минерална баня на София и да я превърне в ”център за събития”. Нещо повече, продължават да се изтъкват абсурдни и невярни тези, които трябва да ”аргументират” очевидно грешното решение.
 

Зам.-кметът по културата, Тодор Чобанов, профанизира разговора до краен предел. Твърдението, че баните в 21 век се ползват за хигиенни цели показва единствено колко невеж е зам.-кметът. Думата wellness се превежда като благоденствие и лечение и точно това са ползите на баните с минерална вода. Неговата теза веднага се оборва от Будапеща, където функционират 10 огромни общински бани, както и редица други европейски градове - Karlovy vary, Baden baden, Bath и т.н. Показателно е, че дори в България хотели и градове с минерални извори са предпочитани за туризъм - Велинград, Сандански или десетките места носещи "бани" в името си. Лансират се и неподкрепени тези, че дебитът е намалял и не е достатъчен за модерен СПА център.

 

Експерти хидрогеолози обаче доказват, че дебитът е повече от достатъчен, като далеч по-големи СПА комплекси се захранват с многократно по-скромни източници от нашия. Място за музея на София пък може да бъде намерено на друго място - като например в полупразния Царски дворец или в наскоро пламналите Царски конюшни.

 

Вместо да манипулира и да говори неистини, силно препоръчваме на Тодор Чобанов да се захване с опазването на множеството изоставени сгради-паметници на културата! Докато Захарна фабрика, Царските конюшни и Железопътните заводи, идеални за културни центрове и такива за събития, тънат в разруха, недопустимо е Общината, уж в името на културата да унищожава един от символите на столицата.

 

Категорично се обявяваме против намерението на Столичната община, с цел усвояването на европари да затрива най-емблематичната баня. Сградата построена да бъде баня не трябва да си променя предназначението, защото минералната вода принадлежи на софиянци и представлява огромен туристически потенциал.

@Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova, Малина Едрева - призоваваме ви да се вслушате в мнението на гражданите и експертите, а не с изсмукани през пръстите тези да се опитвате да манипулирате обществото. Сигурни сме, че гладът за лесни европари може да бъде задоволен, а Банята запазена! Нямате правото да унищожавате построеното с много мисъл и естетика далеч преди вас.

 

"Спаси София" , фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5651 |12.12.2018 Бивш юрист на Банев: Вместо да даде заплати, си купи кола . 1| 5012 |11.12.2018 US промоутър е арестуван за присвояване на средства за благотворителност за България . 6| 6331 |10.12.2018 Адвокатът на Баневи: За да изпереш 1 млрд., трябва да си шеф на министерство . 17| 10692 |08.12.2018 Пламен Георгиев призна, че КПКОНПИ няма доказателства по над 300 дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads