Реклама / Ads
2| 7384 |28.03.2007 МИСТЕРИИ

"Надвзетите" от CEZ Електро България януарски суми за ток се оказаха равни на половин дъвка

.
Темата за цените на тока е сред високоволтовите за всеки гражданин, респ. потребител на „светлото”.Чешката енергийна компания CEZ Електро България започна от 8 март да възстановява разликата от януарските сметки. Оказа се, че CEZ ЕБ ни е длъжник средно с по около 0, 12 лв на апартамент. Общо взето надвзетото варира от 0,10 докъм 0,18 лв. Ако на някого дължат повече от 0,20 лв, той би т
 

Ана Кочева 

Темата за цените на тока е сред високоволтовите за всеки гражданин, респ. потребител на „светлото”. И макар че най-голямото „гайле” за клиентите и тази зима си остават цените на парното, токът също се стовари със солидно (ценово) напрежение през месец февруари. Независимо от топлата зима. Иде реч по-специално за януарските сметки, които по неизвестни за редовия клиент причини, се оказаха почти два пъти по-високи, отколкото същите през декември. Впоследствие, дали поради вълната от законно недоволство, или заради действителен гаф, се заговори за неправилно надвзети суми и чешката енергийна компания CEZ Електро България започна от 8 март да възстановява разликата от януарските сметки. От същата дата компанията, разбира се, започна да приема и плащанията за февруари, от които беше приспадната сумата.
Време за голяма радост от намерението да се поправи явната несправедливост не остана, защото малко след „благата вест” за приспадането, дойдоха следващите, февруарски, сметки и ...о, чудо!, оказа се, че CEZ Електро България всъщност ни е длъжник средно с по около 0, 12 лв на апартамент. Общо взето надвзетото варира от 0,08 докъм 0,18 лв. Ако на някого дължат повече от 0,20 лв, той би трябвало да се почувства направо щастлив. Въобще не подлежи на коментар пък фактът, че има и фактури, от които е видно, че надвзетата сума е цели 0,02 лв. (за неориентираните с десетичните запетаи това означава таман 2 стотинки). Така неправдата се оказа поправена, без значение дали според чешки или според български тертип. И не остана нищо друго, освен да вперим поглед към следващите фактури, вече обръгнали на йо-йо ефекта, криещ се по правило в тях. Впрочем беглата сметка показва, че, ако на около 2 милиона домакинства компанията трябва да върне (разбирай да си приспадне от сметките за февруари) по около 10 стотинки, се получава „колосалната” сума от приблизително 200 000 лв. Повече от ясно е, че собствениците не само няма да фалират, но и едва ли ще калкулират кой знае колко непрежалими загуби. Със сигурност има компенсаторни механизми.
Но ако т. нар. „връщане на неправомерно надвзетите суми”, което се оказа респектиращо единствено по своята стилистична формулировка, е повече от абсурд, то грешките в сметките са много оттатък този жанр. (Южен Йонеско може и да си е мислел, че твори театър на абсурда, но ако беше в състояние да надникне в канцелариите, където се калкулират българските сметки, щеше да усети къде се крие класиката.) Като човешка грешка обясниха на горещия телефон в CEZ Електро България фактът, че пенсионер, който до януари месец е плащал средно по около 20-30 лв на месец за ток, изведнъж има да дава над 400 лв. При това грандиозното потребление е за нощната тарифа на въпросния около 70 квадратен апартамент. Иначе много любезната служителка Борисова каза за „Фрогнюз”, че през ръцете на служителите минавали стотици цифри и такива грешчици се случвали неволно. Безспорен факт! Никой не иска хората да се превръщат в роботи. Но, появят ли се подобни фантасмагорични цифри, най-вероятно служителят трябва да се върне към обработваната от него сметка още веднъж, за да провери дали наистина всичко й е наред. А може би си е помислил, че във въпросния апартамент е монтирана например люпилня за бройлери, та затова се налага засилената нощна консумация на ток! И ако трябва да се проявява разбиране към изчисляващите, добре е да го има и обратният фактор. Зад нощната и дневната тарифа, зад киловатчасовете също стоят хора, нежели пенсионери, повечето с високо кръвно, или слабо сърце, които при вида на подобни сметки може и да колабират от ужас.
И още: не по-малко странен е фактът, че всеки месец сметките засичат най-разнообразни интервали от време за електропотребление. Веднъж ще са от 05. 12. до 23. 12. (т.е. за 28 дни), втори път от 24 .12 до 29. 01.(т.е. за 36 дни), трети – от 30.01. до 22. 02.(т.е. за 23 дни). Разнообразието, което е всъщност безсистемност, вече навява мисли и подозрения за съзнателна заблуда. Не зная как се превежда на чешки език „Да не му хванеш краят!”
На въпрос от какво клиентите прояват недоволство, редом с високите сметки и неравномерното отчитане, Борисова обясни, че ропот буди и самото оформяне на фактурите, което не дава достатъчно ясна представа какъв точно е принципът на формирането им.
Така че не един и два са проблемите, а оттам и ядовете, които на свой ред създава на клиентите си CEZ Електро България. Или може би оттам считат, че същите тези клиенти са вторачени предимно в „Топлофикация” и не успяват да усетят как само на пръв поглед по-фино им свличат поредната кожа. Болката тепърва предстои защото токът пак тръгва нагоре. Не преди 1. юли, ако това успокоява някого. Не е ясно единствено, какъв точно ще е скокът след тази дата, тъй като все още в ДКЕВР постъпват искания за поскъпване на електроенергията от производителите. До момента само чешката компания ЧЕЗ, собственик на електроразпределителните дружества в Западна България, е поискала поскъпване на електроенергията с около 10%. Заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев обясни, че почти невъзможно е исканото от НЕК повишение да влезе в сила от април, тъй като все още няма определени цени на тока от централите и защото се изисква време за разглеждане и одобряване на цените. ЧЕЗ предлага и друго: електромерите да се отчитат на три месеца, а не както досега ежемесечно. По този повод Кирчев посочи, че най-вероятно този вариант на отчитане ще се приложи само на вилните зони, а не за всички потребители.
С други думи: сагата с тока to be continued!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2706 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4376 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4333 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3256 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads