Реклама / Ads
42| 13688 |17.03.2009 МИСТЕРИИ

Няма вече "господин" и "госпожа"! Как сте, другари?

.
ЕС ще въведе неутрални обръщения на мястото на премахнатите от него „господин", „госпожа" и „госпожица". Дотогава - какво? Може би "другарю", или "товарищ". Второто идва от рус. "товар".
 

 

Ана Кочева

ЕС определи за „политически некоректни" и „сексистки" обръщенията „господин" и „госпожа", съобщава „Daily Mail". Забраната засяга и „госпожица", тъй като указвала не само пола, но и семейното положение. По този начин традиционните обръщения мис и мисис, мадам и мадмоазел, фрау и фройлан, сеньора и сеньорита, госпожа и госпожица отпадат. Вече няма да има разлика и при названията на различни професии по полов признак, като например „лекар/ка". Забраната ще важи за езиците на всички страни-членки на ЕС. В бъдеще ще се използват неутрални обръщения. 

Frognews.bg напомня, че още преди 3 години френско феминистко движение настояваше да се премахне обръщението "госпожица". Инициативата тогава беше подета от неомъжена дама, шеф на френска фирма. Тогава беше отправена и петицията към правителството от най-голямата френска феминистка организация "Chiennes de garde" -  в превод "Кучки-пазачки". Те настояваха обръщението към жените да е само "госпожо", независимо от възрастта и семейното положение. Думата "госпожица" предоставяла информация за семейното положение на жената, докато обръщението към мъжете "господин" не дава такава информация от личен характер, твърдяха от "Кучки-пазачки". 

Впрочем в немския език и в Германия думата "Fräulein" е остаряло обръщение за "госпожица" и вече не се употребява. Отдавна е заменено е с по-неутралното "Frau" (госпожа), което не съдържа информация за семейното положение на дадена жена. Съвет към пътуващите в Германия е да не използват обръщението "Fräulein", тъй като може да сбъркате и да обидите някого. 

У нас също при обръщения към бивши министър-председатели, министри и посланици в делова или социална среда се използват само обръщенията „господин“ и „госпожо“.

Засега все още не е ясно каква ще бъде неутралната алтернатива на отхвърлените обръщения. За Frognews.bg лингвисти се пошегуваха, че при липса на други варианти може да се наложи връщане към забравеното вече другар/другарко. Впрочем другар означава „приятел“, „колега“ или „съдружник“, но комунистите са тези, които налагат думата като стандартно обръщение между хората. Проблемът не е да се премахне едно или друго обръщение, а да се кодифицира ново или по-старо, но достатъчно подходящо. Все пак господин и госпожа са достатъчно обобщаващи обръщения, а второто спокойно би могло да се използва с напълно безобидна семантика и по адрес на по-възрастни госпожици. Вариантите младежо, девойко, жено, мъжо пък са напълно неприемливи и автоматично отпадат.

Факт е, че винаги при подобни промени възникват някои комични ситуации. Когато се въвежда обръщението "господин/госпожа", на село то трудно или въобще не се възприема, защото звучи и изглежда твърде неуместно. Същата практика показва и употребата на другарю/другарко в началото преди да се обобщи. Руското товарищ пък идва от думата товар (стока). Сега ми хрумва, че вероятно бихме могли да се обръщаме помежду си и като в американски филм, рап песен или българска реклама - т.е. с придобилото вече широко разпространение "мен" (от англ. Меn - човек) или с преводното "човече". "Здрасти, бе, мен?", "Ей, човече, не разбираш ли?" - звучи познато, фамилиарно, скъсяващо дистанцията. Все още умувам върху подходящата форма за ж.р....

Така че с интерес ще очакваме предложенията, които ще направят от ЕС, за да заменят адекватно „господин" и „госпожа", които са придобили гражданственост от столетия насам. След толкова време обаче им се видяха архаични и неподходящи, та взеха, че ги изгониха.

А дотогава, другари, вие какво предлагате?

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 13141 |11.03.2009 Премълчаната реплика на Станишев пред Евронюз . 29| 8515 |11.03.2009 Една трета „античномакедонски” гени имат югозападните ни съседи. Блазе им! . 6| 10194 |08.03.2009 Изнасилвач стана герой на пиеса, още преди да влезе в съда . 50| 15568 |06.03.2009 „Си бевме незнаенковци” от македонскиот поет Н. Ј. Вапцаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads