Реклама / Ads
2| 8210 |07.01.2008 МИСТЕРИИ

Николай Проданов: Не може българинът само да иска без да изчисти дори пред входа си

.
След обилния снеговалеж в първите дни на годината най-сетне започна извозването на снега от спирките на градския транспорт. Краят на едноседмичните мъки вече се вижда, столицата започва да придобива нормален вид за движение.
 

Отстраняването на снежните маси се налага с цел да се избегне заледяване при предстоящото затопляне, съобщават от Столична община.
Извозването ще започне този следобед от пешеходната зона на бул. „Витоша” в частта между бул. „Патриарх Евтимий” и църквата „Света Неделя”. Поради многото хора по останалите централни булеварди извозването на снежните маси ще започне след 22.00 ч. Тази вечер ще се извозва сняг от спирките на бул. ”Черни връх”, бул. „Никола Вапцаров” и бул. „България”. Снежните маси ще се депонират във Владайската река при бул. „Сливница” 222.

Улиците, по които се движи масовият градски транспорт в София бяха почистени на трети януари като действията по привеждане на столицата в нормален вид продължиха и следващите дни. Въпреки това останаха редица по-малки улици, които така и не бяха почистени. Кметът Бойко Борисов се оправда, като каза, че не може да похарчи петте милиона резерв сега. „Мога да изчистя и да изкарам и снега от малките улици, но ще остана без пари в началото на годината като резерв, а се очаква на пролет да има наводнения, да има и други кризи, а в момента града е при зимни условия нормално проходим. Затова аз не считам да ги похарча тези пари сега. Те стоят в резерв на хората на София, не на кмета”, коментира градоначалникът Борисов. Въпреки това всички телевизии бяха залети от репортажи за непочистени подлези, стъбища и тротоари, както и претъпкани травматологични отделения на болниците. След като вече се справи с адът в София, концесионерът по чистотата поиска и 20% увеличение приходите. Междувременно пък изпълнителният директор на трите фирми "Волф", "ДИТЦ" и "Чистота-София" Антон Ризов бе отстранен за подаване на неточна и невярна информация към кмета Бойко Борисов на 2-ри януари, а почистващите фирми получиха с 10 на сто по-малко от предвиденото, заради лошото чистене в нощта на 1-ви срещу 2-ри.  

img_6240.jpg
img_6493.jpg

Във връзка с възникналите проблеми, поради падналия сняг Frognews.bg взе мнението на Николай Проданов, който застана начело на фирмите концесионери на боклука в София - "Волф", "ДИТЦ" и "Чистота-София" през 2006 г. и отговаряше за дейността им, докато бяха собственост на Румен Гайтански.  

Интервю на Даниела Георгиева 

- Г-н Проданов, смятате ли, че сегашната фирма, която е взела на концесия почистването на София е изпълнила задълженията си?

- Естествено, че си ги е изпълнила и то ги изпълни префектно.

- Какво включват най-общо задълженията на концесионера по чистотата?

– Има си оперативен план и по него се чисти всичко, ако може да се влезе на определеното за почистване място. Има случаи, когато не може да се мине отвсякъде, това зависи от инфраструктурата, от паркираните коли и от много други неща. След приключването на големия снеговалеж и след изчистването на приоритетните улици, тоест тези с градския транспорт, се влиза там, където има възможност. Сега вече са изчистени обществено значимите улици и спирки и всичко е наред. Така че координацията между общината и концесионера е на ниво. Няма закъсване на градския транспорт, което е много важно. Човешкият фактор е друга тема. Именно как хората възприемат този снеговалеж, който не е два или три часа, а 25-26. В цял свят по телевизията съобщават да не се излиза с лични автомобили, да не се натоварва движението и т.н. Обаче българинът си е българин. В крайна сметка манталитетът ние не можем да го променим.

- Според Вас критична ли беше ситуацията в първите дни на обилния снеговалеж в столицата?

- Въобще не е била критична ситуацията. Някой ако смята, че тук е било критично, за мен това са хвърлени приказки във въздуха. Ако българинът е максималист и иска и пред тях да се изчисти дори и стълбището, това няма как да стане. Не може бърлгаринът да иска само, а никой да не се хване да си изчисти пред блока например. Аз лично чистя пред моя блок, правиме си график със съседите и почистваме снега.

Иначе фирмата си има графици, хората си влизат и си чистят пред магазини и пред офиси и т.н. Има си оперативен план, действа се по него. София на втори беше в перфектно състояние. В началото се прилагат технологии, който трябва да се спазват, за да не замръзват улиците и натрупаният сняг, за да може да се изчисти както трябва на другия ден. Аз не виждам причина защо трябва да се коментират такива неща. Навсякъде в страната и не само тук, но и в други страни виждате, че като завали повече сняг има бедствено положение, ако вали 2,3 дни, каквато и техника да имате, с каквото и да разполагате при всички положения ще има проблеми. Това е природа, ние не можем да предположим дали ще вали, добре че контактуваме със синоптиците и сега на 90% познават нещата.

- Ако Вие все още отговаряхте за чистотата, щяхте ли да се справите по-добре от сегашния концесионер?

- Естествено, че щяхме де се справим по същия начин, както се справиха сегашните концесионери. Няма никакви упреци към тяхната дейност.

- Как ще коментирате почистването на столичните квартали от боклуците?

- Въобще няма какво да коментираме болука, перфектно се вдига по наряди. По време на този снеговалеж някъде, ако не е могла да стигне колата, защото снега е попречил, това е нормално. След това се вдига и какъв е проблема.

- Въпреки това, в близост до големи търговски центрове, ресторанти, заведения е често срещано явление препълнени кофи с боклуци, защо се получава това?

-  Има си кофи, които се вдигат по график, има и такива, които са по индивидуални договори. Тези, които са по индивидуални договори, понеже са „Големи данъкоплатци”, например един ресторант с около 50 места подписва договор за една малка кофа. Това нормално ли е? И за това се виждат такива гледки. Това сто пъти сме го казвали, че в центъра на София няма места да се залагат повече кофи. С тази инфраструктура на София, с тези задръствания, където не може да мине кола, пък какво остава за  такава огромна специализирана машина, за това идеалният център се извозва нощно време. В новата годишна програма трябва да се обсъди възможността от центъра да се вдига боклука три пъти на ден, за да може да се смогне на кафенета, ресторанти и заведения. Защото когато се мине през нощта, на сутринта всички си изхвърлят отпадъците от заведенията и на обяд вече кофите са препълнени и живущите там недоволстват. Отделно едрогабаритния отпадък има определени дни, в които се вдига, общината ги е определила. Има много дребни неща, които не се знаят обаче постоянно се коментира.

img_6460.jpg img_6502.jpg img_6472.jpg снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 10562 |05.01.2008 Бели рекорди: в САЩ паднал сняг 11 метра, у нас клюводървеца на Радичковия Сусо пие греяна ракия . 7| 13402 |01.01.2008 Какво вещаят звездите в годината на Плъха . 12| 9202 |21.12.2007 Фаталната дата 21.12. - ден на трагедии и помъдряване . 21| 9960 |12.12.2007 Холивудският мачо Антонио Бандерас: „Who the f..ck is Borisov?”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads