Реклама / Ads
0| 8304 |01.06.2022 МИСТЕРИИ

Повишиха говорителката на Гешев Сийка Милева във ВКП

.
Сийка Милева, Иван Гешев Източник: БГНЕС
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева е повишена във Върховната касационна прокуратура, реши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, предава правния портал „Лекс“.
 

Наред с нея още петима обвинители бяха „качени“ във ВКП – Даниела Ангелова-Осоговска от апелативната спецпрокуратура, Таня Поповска и Антоанета Близнакова от АП-София, Димитър Хаджийски от СГП и Димитрия Дърмонска от Специализираната прокуратура.

 

От 2006 г. до 2017 г. Милева е следовател. След конкурс от април 2017 г. е обвинител в спецпрокуратурата. От януари 2020 г. е командирована във ВКП, където пое функциите на говорител на главния прокурор.

 

През лятото на 2020 г. ПК на ВСС обяви конкурс за повишаване във ВКП. Явиха се 169 кандидати за 12 места във Върховната касационна прокуратура.

 

На 27 април т.г. ПК на ВСС назначи класираните на 12-те места обвинители.

 

Междувременно обаче във ВКП са се освободили още шест места. И днес бяха повишени следващите шестима в класирането, сред които и Сийка Милева. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който гласи: „В 9-месечен срок от приключване на предходната конкурсна процедура с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и при наличие на освободена длъжност в орган на съдебната власт, съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за назначаване на следващия по ред кандидат в конкурса за повишаване или за преместване, получил крайна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от много добър „5,00“.

 

Същевременно днес ПК на ВСС прекрати два конкурса заради промените в ЗСВ, с които се закрива спецпрокуратурата. §57 от ПЗР на ЗСВ се предвижда именно прекратяването на конкурсите за СП.

 

През септември 2019 г. беше обявен конкурс за повишаване в окръжните прокуратури като девет от местата бяха в СП. На тях бяха назначени деветима обвинители, но тече срок за повишаване по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ и именно заради това се наложи днес да бъде прекратен конкурсът в тази му част.

 

През януари т.г. пък беше обявен конкурс за младши следователи като седем от местата бяха в следствения отдел на СП. Днес беше прекратен и този конкурс в тази част.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11641 |02.10.2020 В кабинета на Иван Гешев грее целогодишно украса с мартеници /снимки/ . 7| 14181 |31.08.2020 Зам.главен прокурор излъгала! Гешев не бил в Брюксел, защото бил в отпуск . 42| 8975 |28.06.2020 Гешев със закана след делото ”EVN”: Загубихме малка битка, ще спечелим войната . 34| 8913 |14.04.2020 Иван Гешев изумително: Възприемам себе си като инструмент в ръцете на Господ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads