Реклама / Ads
3| 10086 |08.11.2013 МИСТЕРИИ

При 7 по Рихтер в София оцеляват само панелките

.
Трус от 7 по Рихтер може да сполети в най-скоро време района около Кресна и Софийското поле, предвещаха наскоро учени от БАН, базирайки се на цикличността на тектоничните процеси. Апокалиптично архитекти прогнозираха, че ако такъв трус удари столицата, почти целият център ще бъде пометен, а панелките в крайните комплекси ще бъдат непоклатими. Защо?
 

Всички сгради, които се строят от 1983 г. насам, са правени да издържат на 9-а степен по скалата на Медведев, което грубо е около 7,2-7,3 по Рихтер. При сградите се използва скалата на Медведев, защото по нея се измерва това, което се случва на повърхността при земетресение

"Повечето панелки са строени преди приемането на нормите за земетръс. Независимо от това конструктори твърдят, че панелната сграда дори е по-устойчива от другите, защото може да поеме известна динамика, понеже отделните елементи не са твърдо свързани. Има обаче опасност, когато става въпрос за некачествено строителство. То е малко вероятно у нас, защото нормите за строителство изискват много стриктен контрол при т.нар. скрити работи, но все пак е възможно.Това казва главният архитект на София Петър Диков.Най-голямата опасност от некачествено строителство е при къщи по селата и периферните квартали. Преди време се разрешаваше този тип къщи да се строят по типов проект, а сега има и само с архитектурни проекти или без такива, допълва той.

Диков коментира и опасността за сградите в идеалния център на София:"След 1990 г. се допуснаха доста нерегламентирани намеси в конструкции на сгради в центъра на София. Имам предвид най-вече партерните етажи на старите къщи, които собствениците си върнаха при реституцията. Те масово започнаха да ги преустройват и да правят магазини. Софиянци знаят тогава каква динамика имаше при магазините – днес отваряш железария, след 3 месеца я правиш бутик, който след 6 месеца става офис и после нещо друго. Всяка такава реконструкция създава опасност някой да реши да бутне някоя стена или да отвори по-широка витрина към улицата. А това са сгради, строени до средата на миналия век, и те не са със стоманобетонов конструктивен скелет, а с носещи стени, пруски свод или дървена конструкция.Затова в тях стените, освен че заграждат помещенията, имат много важна роля да носят цялата конструкция и да я пазят при земетресение. Те работят като противоземетръсна шайба. Нека тези, които са правили подобни промени без консултация с конструктор, знаят, че рискуват както своя собствен живот, така и живота на всички, които обитават сградата."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8158 |06.11.2013 Сеизмолог вещае трус от 8 по Рихтер в Крупник . 6| 7274 |30.08.2013 Геолог предсказа разрушителен трус от 7 по Рихтер край Вранча . 3| 6445 |08.07.2011 Звездите гонят шанса на сините за кмет в София . 13| 7345 |06.05.2008 Дребни детайли от живота в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads