Реклама / Ads
54| 90386 |06.08.2008 МИСТЕРИИ

Роднините на Доктора и на Женята – всеки ден на гробища

.
Съпругата на Георги Илиев и Тити Папазов са единствените, които посещават гроба му. Бивши членове на ВИС и СИК в отвъдното не са конкуренти – делят ги няколко гроба...
 

След смъртта си, някога непримирими врагове и конкуренти в бизнеса сякаш "дружелюбно" съжителстват в гробищните алеи. Разчистването на сметки по примера на мафията създаде и различна традиция в погребването на жертвите. Появиха се паметници във величествен стил, които да показват, че под тях са силни и властни мъже. Поръчковите убийства започнаха в далечната вече 1993 г. с разстрела на  Стефан Мирославов – Крушата. Така се започна, за да се стигне днес до цифри от 150, 170 или повече показни убийства, чийто брой и мотиви остават неясни за анализаторите.

grobishta_5.jpg grobishta_6.jpg

Атентатите повалиха изглеждащите недосегаеми Васил Илиев, Иво Карамански, Поли Пантев, Димитър Димитров – Маймуняка, Илия Павлов, Иван Тодоров – Доктора, Каратиста, Японеца, Нарциса, Женята, Илия Павлов, Георги Илиев и още десетки представители на силови групировки и бизнес в годините на преход.  Повечето от тях са свързани с Мултигруп, с ВИС, със СИК и с още знайни и незнайни холдинги и застрахователни дружества. Част от загиналите босове за времето си са сред най-респектиращите фигури в подземния свят и легалния бизнес. Не ги спасиха многобройните бодигардове, нито бронираните коли. Жертви на атентати станаха и политици, банкери, магистрати, сред които Андрей Луканов, Цветан Цветанов, Емил Кюлев, Никола Колев...

grobishta_7.jpg grobishta_8.jpg grobishta_9.jpg grobishta_10.jpg

Кръстници, кумци, „застрахователи” и костюмирани бизнесмени обаче имат една и съща съдба, която ги среща отново – в Централните градски гробища в столичния квартал Орландовци. Днес грижата за тях е поел инспектор, който от 20 години работи в това "злачно и тихо място".

Един от най-впечатляващите монументи е семейната гробница на Поли Пантев, шеф на СИК, застрелян на остров Аруба. Тя е изкопана надълбоко и в нея освен бизнесменът, лежат и негови роднини. В съседен парцел пък почиват костите на експремиера Андрей Луканов, който беше застрелян в кв. „Изток”, където живееше. От гробищната администрация се възмущават от неотдавнашна публикация в "жълт" таблоид, че вандали са мародерствали върху гроба и надгробната плоча на експремиера. „Тотални глупости! Видял някой, че в долния ляв ъгъл на плочата има дупки с неправилна форма и веднага сътворил сензация. Всъщност става дума за оригинален замисъл на майстора на плочата, да се символизират рани от куршуми. Вече, като видя да пишат за гробове и знам, че всичко това са волни съчинения.”, категоричен е служител, който не пожела да бъде цитиран.

Малко по-встрани е гробът на Иво Карамански. Вместо мраморен паметник роднините на Кръстника са предпочели да сложат морена, на която има барелеф на бившия гребец и бизнесмен със спорна слава. На няколко парцела от него пък се намира т.нар. "мафиотски участък". Първи в редицата е Румен Маринов – Нарциса – кум на Георги Павлов. „Елате да ви покажа на Женята. Там все едно Нерон са погребали. Жена му всеки ден идва да пали свещи. ”, обяснява ни служебното лице. На няколко крачки от него лежи известният шеф на „Локомотив” - Пловдив Жоро Илиев. Той е погребан в американски стил – с хоризонтална плоча, на която е написано част от стихотворение на любимия му поет – Пейо Яворов. Непосредствено до него се издига масивният паметник на Иван Тодоров – Доктора, чиито родители са ежедневно тук. По същия начин е погребан и Емил Кюлев, чийто монумент се изчислява на десетки хиляди. Никой от апашите не закача гробовете на тези хора. Единствено на Димитър Димитров – Маймуняка измекяри чупят постоянно фенера, но това сигурно не е съвсем случайно, предполагат работници на гробищата. Всички тези гробове на "добре облечените бизнесмени" страничните наблюдатели оприличават на фараонските погребения в древен Египет.

Циганите у нас надминават дори царските погребални обичаи на перси и траки, шегува се мрачно един от служителите в парка. Те организирали изключителна пищни и скъпи погребения, като заедно с мъртъвците, заравят и скъпоценностите им. След това бетонират ковчега, за да не може никой да го оскверни. Най-интересно е, когато поръчват паметниците  - на тях е изрисуван покойника заедно с колата и всички детайли като ланци, надписи на тениски и пр.

grobishta_11.jpg grobishta.jpg grobishta_1.jpg grobishta_2.jpg grobishta_3.jpg  Снимки Вяра Йовева

В момента охраната на огромния по площ гробищен парк е поверена на 2-ма пенсионери. Те не са в състояние да спрат набезите на цигански групи, които крадат всичко, което може да се продаде и най-вече металните части на гробовете. Не се спират и пред детските гробове. От управата смятат, че охраната трябва да се поеме от полицейски структури, както е в много европейски страни.

Васил Василев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 11185 |25.07.2008 Банковите служители надминаха чиновниците по темерутщина . 4| 6705 |24.07.2008 Столицата потъна в тухли и бетон . 227| 112845 |22.07.2008 Д-р Милко Тошков – бомба със закъснител! . 19| 8412 |18.07.2008 Какво ли ни чака още?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads