Реклама / Ads
13| 9426 |22.01.2014 МИСТЕРИИ

Съдът тайно оправда съден за убийството на Луканов

.
Кичатов вдясно Източник: Булфото
Съдът оневини спрягания за съучастник в убийството на Луканов Алексей Кичатов, попаднал под ударите на закона за разстрела на сънародника си Юрий Кутепкин. Оправдадетелната присъда обаче била четена на 13 март миналата година без никой да разбере това. Самият Ботьо Ботев, който разкри престъплението на килъра, научи тези дни новината, обяви той пред Фрог нюз.
 

 

Ботев заяви, че след като Кичатов не е убиец, то тогава: „Аз съм убиецът”. „Няма друга алтернатива. Аз съм убиецът, защото аз ги пратих по негово давление да отидат еди къде си, да намерят един кладенец, в който има труп в Елин Пелин”. Именно в този кладенец бил намерен трупът на Юрий Кутепкин, пояснява разкрилият убийството.

 

Случаен ли е фактът, че първа инстанция осъди Кичатов на 12 години по това убийство? Бави мотивите 6-7 месеца, а докато мотивите не излязат, присъдата не влиза в сила. През това време младши съдията, която участва в съдебното заседание напуска и става адвокат, не е подписала мотивите. При това положение Апелативния съд го върна за ново разглеждане на друг състав на Градския съд. Години размотаваха това дело, за да излезе решението тихомълком без шумотевица през март 2013 година с противоположно становище, коментира Ботев.

 

Кичатов бе съден и за екзекуцията на премиера Андрей Луканов на 2 октомври 1996 година. Заедно с него на подсъдимата скамейка седнаха Александър Русов, който се спряга за физическия убиец, соченият за поръчител строителен предприемач Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев и шофьорът му Юрий Ленев. Впоследствие и петимата бяха пуснати на свобода, въпреки че бяха получили доживотни присъди.

 

„В световната юридическа практика няма случай, в който по едно дело да има 5 най-тежки присъди и втората инстанция изцяло да ги оневини. Няма такъв случай. Тук става дума за една организация и за една обвързаност, затова трудно се допускат грешки в многообразието на нещата. Иначе съдебни грешки има, рядкост са”, коментира Ботев.

 

За оправдаването на петимата подсъдими Темида посочи, че самопризнанията им били направени чрез насилие. Това едва ли е така, тъй като обвиняемите са разпитани пред техните адвокати, поемни лица и съдия. Ето какво разказва за раните по тялото на Ленев Ботев: „Ден преди ареста му изпратих полицаи да наблюдават апартамента му в кв. „Овча купел” - свети ли, живее ли там. Следихме жилището една нощ. На следващата вечер видяхме мъж с багаж да се прибира. Беше Ленев. Разбрахме, че той е домоуправител във входа и решихме полицаите да му кажат, че уж го викат за справка в 6-о РПУ. И щом излезе, съвсем спокойно, да го задържат.
Наредих след отвеждането му двама от нашите оперативни работници да останат в дома му.  Той обаче се усетил, когато го повели, и опитал да избяга. Не давал да му сложат белезниците, дърпал се, запъвал се, не искал да влезе в колата”. Именно при опита да бъде задържан, се е стигнало да прилагане на сила, пояснява висшият полицай.

 

Още веднъж тогавашните подсъдими се опитали да се изкарат жертви на полицейско насилие. Те се сбили с тяхната охрана в съда, където били закарани на делото им. От тази ситуация умело се възползвал адвокат Марин Марковски, който нахлул в съдебната зала и започнал да разправя, че са пребили клиента му, припомня Ботев.

 

Малтретирането на съдените за убийство се преписва именно на него. Той обаче отговаря на обвинението:  „След като аз съм насилвал, инквизирал съм, защо не се образува дело срещу мен. Аз знам какво да посоча. Никой не е образувал дело срещу мен”.

 

До ден-днешен остава отворен въпросът кой е убиецът на Луканов. Все повече факти, клонят обаче към Румен Спасов, босът на „Орион”. Враждата помежду им била от ранно детство по линия на бащите им, твърди свидетел по делото. Съществува хипотеза, че преди близкият до Спасов Ангел Василев да се обърне към украинци за екзекуцията на премиера, друга фигура до него Райко Петров също наел украинци във Варна да извършат покушение, но то не успяло.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6639 |22.01.2014 Зареждаме със захар телефоните си . 6| 7820 |17.01.2014 Баба дала извънземни на прокурор . 0| 6859 |13.01.2014 Мистерия: Изчезна безследно студент на 23 г. . 19| 7554 |12.01.2014 Българинът все по-отчаян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads