Реклама / Ads
0| 8180 |09.10.2022 МИСТЕРИИ

Съдът възстанови три пъти наказана в един ден учителка !

.
Софийският районен съд е отменил по Искова молба на Димитринка Якимова наложени й три дисциплинарни наказания: ”Забележка”, ”Предупреждение за уволнение” и ”Уволнение”.Прецедентното в случая е, че тези наказания са наложени в един ден.
 

Якимова е изпълнявала длъжността "помощник-възпитател" в столичната 151-ва Детска градина "Леда Милева" до 12 януари 2022 г., когато временно изпълняващата длъжността "директор" на детското заведение Вяра Богатева й връчва за подпис едновременно три заповеди за наказания и я гони от сградата на детската градина.

 

До скандалът се стига, след като първата се оплаква пред медиите, че Богатева ги е заключила в детската градина и е забранила да пускат в сградата уволненения повторно директор на заведението Мирела Гошкарян и адвокатът й Кристиан Гьошев. Журналистите пък са били на мястото на събитието, заради родителски протест срещу връщането на Гошкарян в изпълнение на съдебно решение.


По време на протеста г-жа Якимова успява да излезе от детската градина, за да си купи лекарства от аптеката и така минавайки покрай събралата се група успява да осъществи контакт с медиите и да им съобщи за случващото се. След като се връща обаче в сградата Вяра Богатева я посреща и назрява скандал, при който помощник-възпитателката се разплаква. Това кара временната директорка да и изготви, и да и връчи едновременно три последователни заповеди за наказание. Същите обаче нямат никакви мотиви, а само цитират текстове от Кодекса на труда, което става причина състава на Софийския районен съд с председател Петър Савчев да ги отмени и да възстанови Якимова на работа, тъй като липсата на мотиви препятства съдебния контрол по същество.


Потърсен за коментар пред медията ни, адвокатът на уволнената Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, заяви: "Това е прецедентно дело. Никога в практиката ми, а и в тази, която съм срещал в съдебни актове, не бях виждал три наказания на един и същ човек и то наложени в един ден. Аз продължавам да твърдя, че това е злоупотреба с права, свързана с нарушаване правото на свободно изразяване. Явната подкрепа на клиента ми по повод бившата директорка на детската градина е провокирало по мое мнение Богатева да предприеме тези незаконосъобразни действия. Не се прави така. Това са човешки съдби и никой няма правото да се подиграва с тях. Честито на Димитринка Якимова. Нямам съмнение, че ако делото се обжалва на горните инстанции, резултатът ще бъде същия."


Припомняме, че временния директор на Детската градина "Леда Милева" стана популярна дни преди този скандал, когато лъсна неин клип от далечната 2002 година с поп-фолк певеца Константин, в който тя участва полугола. Песента на Коцето се казва "Острието", а тогавашната тинейджърка плува в басейн и прави лесбо сцена с друго момиче.
Вяра Богатева застана начело на детската градина през април 2020 г., когато кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова уволни дисциплинарно Мирела Гошкарян. След заемането на длъжността първата успя да спечели доверието на неколцина гласовити родители, които формираха опозиционна група срещу Гошкарян. Тази група излезе наяве, когато Съдът върна в края на 2021 г. последната на работа и под натиск Кметът Фандъкова я уволни повторно - само 5 дни, след като я бе възстановила с писмена заповед. За всички обаче повторното уволнението беше меко казано странно, а мотивът му - възстановяване на незаконно уволнен служител. Оказа се, че този служител бил не кой да е, а Вяра Богатева. Умишлено или не, от Столична Община сбъркали прекратяването на договора на Богатева при възстановявавето на Гошкарян. Така първата станала незаконно уволнен служител. Юристи обаче коментират, че Кметът е имал право да отмени погрешното си уволнение, но не е имал право да възстанови Вяра Богатева, тъй като тя не е титуляр по трудовото правоотношение, което било възникнало преди 17 години, когато Мирела Гошкарян печели конкурс и заема длъжността. И по това уволнение има заведено дело, което е висящо. Адвокат Кристиан Гьошев го коментира, като заяви, че идеята на общината била да се забави максимално възстановяването на Гошкарян, за да може да "изкласят" децата на родителите, които са настроени против нея, а до тогава и Фандъкова можело вече да не е кмет. Юристът счита, че това е учебников пример на злоупотреба с право.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10689 |27.07.2021 Съдът: Очевидно е, че ДАНС разработва анализатора Ивета Чернева . 8| 6204 |01.06.2021 Съдът: Борислав Михайлов е президент на БФС . 0| 6621 |27.05.2020 Съдът пусна Бенчо Бенчев да се лекува в Турция . 1| 5855 |16.07.2019 Съдът в Страсбург осъди Русия за отказ да регистрира лесбийки и гейове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads