Реклама / Ads
0| 4794 |19.11.2016 МИСТЕРИИ

Швейцарски изтребители доближиха руски правителствен самолет

.
Руското посолство в Швейцария иска обяснения за доближаването на изтребители на швейцарските военновъздушни сили до руски правителствен самолет. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от пресцентъра на дипломатическата мисия.
 

 Посолството е изпратило нота до Федералния департамент за външни работи на Швейцария, където изразява недоумението си от доближаването на изтребителите до самолета на руската делегация, пътуваща за срещата на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Перу, уточни Нюз. бг.

 

"След като изтребителите доближиха руския самолет, ние изпратихме нота, която съдържа недоумение и настояване за обяснения, тъй като разрешението за полета беше получено по-рано", се казва в съобщението на руското посолство.

 

Вчера самолетът на руската специална делегация се насочил към столицата на Перу за срещата на Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. Той бил срещнат от изтребители на швейцарските военновъздушни сили във въздушното пространство на страната и бил ескортиран до границата с Франция. Сред пътниците на борда на Il-960300 били членове на делегацията на президента Владимир Путин и журналисти.

 

Пътниците на руския самолет забелязали швейцарските изтребители, които се движели успоредно на самолета. Появата на изтребители близо до самолета предизвикала хаос на борда на руския самолет. Екипажът побързал да успокои пътниците, заявявайки, че такъв ескорт се използва редовно по определени маршрути.

 

Москва ще реагира по съответния начин в зависимост от обяснението на Берн относно ескорта на руския правителствен самолет от швейцарски изтребители. Това заяви говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

 

Тя подчерта, че особено притеснение у пътниците на руския самолет е породило прекалено близкото разстояние, на което се приближили изтребителите.

 

Захарова подчерта също, че посолството на Руската федерация в Швейцария вече е поискало обяснения за случилото се. "Чакаме обяснения и ще реагираме по съответен начин, след като бъдат получени", допълни Захарова. "Ройтерс" допълва, че руският самолет е приближен от три изтребителя F/A 18.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4395 |19.10.2016 Крият цената на двигателите за изтребителите . 0| 4938 |16.10.2016 Най-големият пътнически самолет в света каца в София . 0| 4422 |15.10.2016 САЩ забраняват Galaxy Note 7 в самолетите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads