Реклама / Ads
2| 5546 |07.02.2023 МИСТЕРИИ

AI система за търсене на извънземни откри 8 „подозрителни“ сигнала

.
Източник: личен архив
Вселената съдържа стотици милиарди галактики и във всяка от тях има толкова много планети, че е малко вероятно Земята да е единственото място с живот. Нова AI система претърсва милиони радиосигнали от космоса, за да идентифицира всеки с потенциален изкуствен произход.
 

Тя вече откри осем сигнала, които изглеждат интригуващо – предполагаемо извънземни.

 

Инициативата Breakthrough Listen има за цел да търси изкуствени радиосигнали, идващи от други планети в нашата галактика. Екипът нарича тези сигнали „техносигнатури“.

 

Проблемът е, че Вселената е „шумно“ място – звезди, черни дупки, магнетари, квазари, свръхнови, изблици на гама лъчи и цял набор от други обекти и събития могат да излъчват радиосигнали. Към това трябва да добавим и всички смущения от нашите собствени технологии, като мобилни телефони и GPS сателити.

 

Сортирането на сигналите и изчистването от фоновия шум, за да се намерят възможни извънземни техносигнатури, е колосална задача. Колосална е за хората. Изкуственият интелект обаче умее да сортира огромни количества данни, за да търси модели, което означава, че това е идеалната задача, върху която да работи синтетичният разум.

 

Воден от тази идея, студентът от Университета в Торонто Питър Ма е разработил нов алгоритъм за машинно самообучение, предназначен да филтрира най-обещаващите кандидати за техносигнатури. Алгоритъмът работи с двуетапен процес.

 

Първата стъпка включва авто-енкодер, обучен чрез симулирани интелигентни извънземни сигнали, така че да знае какво да търси. Симулираните от него сигнали отговарят на определени характеристики и се добавят към набор от действителни данни, докато автокодиращото устройство се научи да избира надеждно.

 

Във втория етап AI се заема с реалната работа. Екипът е захранил алгоритъма с повече от 150 терабайта (TB) данни, събрани от Green Bank Telescope (GBT).

 

От всички 3 милиона сигнала в набора от данни, AI е идентифицирал 20 515 сигнала, представляващи интерес. След това изследователите са инспектирали всеки един от тях ръчно – и интересното е, че осем от тези сигнали имат „правилните“ характеристики, за да се считат за техносигнатури.

 

Тези сигнали просто няма как да бъдат приписани на случайности или смущения.

„Осем сигнала изглеждат много подозрителни, но след като погледнахме повторно целите с нашите телескопи, не ги видяхме отново“, казва Ма. „Изминаха почти пет до шест години, откакто взехме данните, но все още не сме видели сигнала да идва отново. Разбирайте го както искате“.

 

Колкото и интригуващи да са сигналите, това далеч не е отговор на най-дълбокия въпрос – дали сме сами във Вселената. Екипът признава, че не знаем как точно би изглеждала една истинска извънземна технология и може да се окаже, че използването на симулации е всъщност обучение на AI да се фокусира върху съвсем грешни неща, предаде TechNews.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9959 |28.06.2020 Учени: Има над 36 извънземни цивилизации в галактиката . 3| 7732 |23.06.2020 Пак грешка в системата за COVID-19 . 17| 8714 |03.04.2020 Гешев откри коронавирус в съдебната система . 3| 7473 |21.09.2019 Полфрийман през 2015 г.: Осъди ме най-корумпираната система в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads