Реклама / Ads
0| 4780 |30.03.2016 МИСТЕРИИ

Слагаме камери за 1 млн.евро по границата със Сърбия

.
МВР ще инвестира в скъпа техника и на сръбската граница. Това ще стане въпреки множеството пробойни в охраната на границата с Турция, въпреки признанието, че министерството няма пари за поддръжката на системата за видеонаблюдение, и въпреки куп неуредици около построяването на оградата, Засега целта е поставяне на три поста с камери и координационен център, където да се предава сигналът.
 
Техниката ще се монтира в зоната на граничното управление Брегово. За покупка на камерите и останалата техника са отделени 1 млн. евро. Парите не са от бюджета, а от европейския фонд "Външни граници", стана ясно при представянето на инвестиционните приоритети на Гранична полиция за следващите пет години. Сред тях фигурира и изграждане на видеонаблюдение по западната граница. Техниката ще е като тази на турската граница, но първоначално в доста по-малък мащаб. Според плановете камерите при Брегово трябва да се монтират до края на годината или в началото на следващата, пише "Сега".

Увеличеният мигрантски поток е основната причина МВР да иска видеонаблюдение и на западната граница. В момента статистиката сочи, че потокът на чужденци е равен на вход и изход, т.е. всички, влезли през Турция, бягат към Западна Европа през Сърбия. Имаше дори момент, когато заловените на западната граница бяха повече от влезлите през българо-турската. Негласна политика на МВР от години е да пуска мигрантите да бягат на Запад. МВР се захвана да оправя и видеонаблюдението по браздата с Турция, което е монтирано отдавна, но не е ясно каква част от него работи. Първият му етап Капитан Андреево-Лесово е струвал над 24 млн. лв., но не функционира. За целта е обявена обществена поръчка, "за да се възстанови работоспособността и да се поддържат камерите".

Срокът на договора за поддръжка ще е до септември 2019 г., т.е. след този период отново ще трябва да се похарчат няколко милиона лева. Цената на обявения търг е 3 164 317 лв. Този етап бе изграден в периода 2010-2012 г. Само четири години по-късно обаче техниката не функционира. Според последната статистика на Гранична полиция само за втория му участък между Лесово и Малко Търново са дадени 16.6 млн. евро, които не работят, защото няма пари за поддръжка и за скъпия ток.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7330 |29.03.2016 Русия призна, че шефът на ЦРУ е бил в страната . 0| 5296 |29.03.2016 Пакистанец замесен в убийството на малката Ани в Гърция? . 0| 5135 |28.03.2016 Хокинг: След около век хората ще заживеят на Марс . 0| 4826 |28.03.2016 Откриха човешки останки в мазе в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads