Реклама / Ads
4| 6727 |24.07.2008 МИСТЕРИИ

Столицата потъна в тухли и бетон

.
Бурното строителство в София превърна града в бетонно гето с все по-малко зеленина и все по-лоша инфраструктура. През месец сме свидетели на протести в различни райони, но това не спира строителите, единствено спадът на търсенето е техния враг.
 

Месец след бурните протести, свързани със застрояването в столичния жилищен комплекс "Младост", което принуди Бойко Борисов да спре строителството там, вчера страстите се разгорещиха и в друг квартал на София - "Илинден". Причините за гнева на жителите на района бяха отново свързани с  построяването на поредния блок върху градинка. Миналата година подобни  масови недоволства имаше и в други кваратали на София като "Бояна" и "Сухата река" например. И въпреки негодуващите граждани  предприемаческият хъс не секва и как би могъл предвид бързите печалби, които носи този бизнес. В София стихийното строителство продължава и "дребни" пречки като зелени площи, паркове, градинки, детски площадки в повечето случаи не успяват да го спрат. Макар столицата ни да е замислена и правена с много пространство, паркове и зелени площи сега сме принудени да забравим за това, защото градът се е превърнал в бетонно гето - презастроен, неудобен за живеене и труден за бизнес.

И изведнъж, точно преди месец се видя проблясък в тунела, кметът Бойко Борисов спря строителството в столичния район "Младост" за 1 година със заповед.

И точно преди някой жител на този район да се зарадва, че поне известно време ще се наслаждава на тишина в дома си, без шум и багери, общинарите побързаха да уточнят, че заповедта на кмета просто спира издаването на строителни разрешителни за "Младост", но започнатото строителство продължава. "В момента сме спрели издаването на разрешителни за нови обекти, както дори и проектирането, каза пред Frognews.bg зам.- кметът на Младост Люцкан Люцканов.

stroeji_mladost_2.jpg

Очаква се новият устройствен план да влезе в сила през октомври тази година. Едва тогава проектите могат да бъдат започнати отново.
"Другата седмица предстои поредното обсъждане нов проект за устройствен план на района, подготвян от архитектурната дирекция на Столична община, които беше изменен като се отчетоха предложенията на гражданите. Той е изложен във фоайето на общината, с подобренията и измененията, които са предложени в резултат на желанието, протестите и исканията на гражданите, коментира още Люцканов.

По думите му жителите са поискали две преправяния, тъй като в първоначалните планове е имало доста нови строителства, които са засягали зелени площи. В плана се предвиждало строителството на нови 60 сгради, въпреки че кварталът вече и така си е презастроен.

"Ние като администрация бяхме против това нещо, но никой не ни е питал нас, а заявката да се изработят планове е била дадена от ДАГ и то преди години и сега съвпадна с нашето кметуване. Хубавото е, че ДАГ се съобразиха почти на 90% с желанията на хората и много от предвидените строителни площи отпаднаха и останаха като зелени терени", добави зам.- кметът на Младост.

Предстои да видим дали наистина е така и дали жителите ще са доволни или пак ще има вой.

В момента се изработват и планове на кварталите "Дианабад" и "Изток". Дано там  поне  положието да е по-розово.

И така с бойни действия жителите на един или друг квартал се оптват да спасят малкото останали зелени площи и градинки, където да играят децата им. Вместо това обаче изникват като гъби редица нови сгради и в един момент на собствния си прозорец се чувстваме като воайори.
Красноречив пример за това е квартал "Лозенец", предпочитания от повечето кандидат-столичани район. За по-малко от десетилетие той успя да се превърне в истинска бетонна джунгла. Новопостроените кооперации са толкова нагъчкани, че сякаш не са отделни сгради, а едно общо бетонно цяло. До преди няколко години “Лозенец” беше едно от най-привлекателните места в София. Тишината и зеленината бяха славата на района и желаното от много хора спокойствие в големия град. Бумът на ново строителство там промени коренно облика на квартала и наруши баланса му. Сега “Лозенец” за съжаление има съвсем друга визия испокойствието там е мит. Малкото останали къщи с китни дворчета са в сянката на новопостроените сгради.

Освен там строителните предприемачи се развихриха и в квартали като "Млаинова долина" и "Манастирски ливади", които до този момент почти не бяха застроени. Хаотичното строителство споходи и "Изток", “Бели брези”, “Гоце Делчев”, “Борово”, “Редута”, "Витоша" и др.

stroeji_mladost_6.jpg

Интересното е, че столицата не е пораснала много, въпреки бума на строителството през последните години. Това е, защото строителните предприемачи гледат да си спестят допълнителни разходи, тоест ако построят блок след последния в града и изградят до там улица, тротоари, водопровод и канализация,  свържат го с ТЕЦ, прекарат електрически и телефонни кабели, това е допълнителен разход. Защо да не построиш сграда в средата на съществуваща улица, в центъра на вече изграден  квартал - осигурено ти е всичко - само се прикачваш към ВиК, ТЕЦ, електричество, транспорт. По този начин София не расте, а постоянно се препълва. 

Да не говорим, че няма и къде да си паркираш колата, ако случайно решиш да си купиш апартамент в някой от така модерните новопостроени блокове, появили се върху доскорошна детска площадка в средата на вече изграден квартал. Тук е мястото да споменем, че и в някой от старите блокове да живееш, пак нямаш гаранции, че ще има къде да спреш, тъй като пред десетки блокове са изсипани незаконни гаражи, които всеки е решил да постави там, където на него му е удобно без въобще да се съобразява с планове и други правила. И това безумие вече продължава няколко години и общината не може или по-скоро не иска да се справи с него. 

Пак добре, че поне се появи изискването новото строителство да има подземни гаражи, което макар и позакъсняло донякъде ще подобри положението.

Лошото е, че пренасищането с нови жилища на хитовите квартали неизбежно води до намаляване на интереса към тях и като следствие и на цените на имотите там.

Заради недобре планирано строителство сега на територията на София има няколко стотин новопостроени жилища, за които няма кандидати да ги купят. И може би това и вероятността да се повтори картинката от някои курорти единствено би стреснало главозамаяните инвеститори, жадни за бързи пчалби.

stroeji_mladost_10.jpg stroeji_mladost_11.jpg stroeji_mladost_9.jpg  Снимки Неделчо Хазърбасанов

Frognews.bg 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 227| 112946 |22.07.2008 Д-р Милко Тошков – бомба със закъснител! . 19| 8430 |18.07.2008 Какво ли ни чака още?! . 14| 6873 |06.07.2008 Джеси Джексън - борецът за правата на хората . 19| 8663 |04.07.2008 Алекс Алексиев и Станишев договорили идването на Кондолиза Райс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads