Реклама / Ads
17| 8840 |04.09.2014 МИСТЕРИИ

The Financial Times: Русия надигра НАТО в Украйна

.
Руската тактика, според специалисти от НАТО, може да се даде за пример на всички, замесени във въоръжени конфликти през XXI век. Както те отбелязват, от самото начало на кризата в Украйна Русия е на крачка напред и майсторски изпълнява оперативните си задачи. В НАТО до момента не са измислили нищо по-умно от струпване на силите си в Европа, пише Financial Times.
 
Представителите на НАТО по време на кризата в Украйна твърдят, че Москва категорично е решена да започне нова студена война. Руската стратегия, действително, се опира на безжалостната геополитика от миналото столетие. Но военните аналитици отбелязват, че руската тактика е образец за подражание при конфликти в XXI век, отбелязва изданието.

В многобройните си интервюта чиновниците от специалните служби и представителите на американското разузнаване неизменно хвалят руското планиране, гъвкавостта и детайлното изпипване на операцията, макар да правят това неохотно, отбелязва британското издание.

Експертите отбелязват, че Русия е крачка напред пред западните държави от самото начало на конфликта и изпълнява задачите си безшумно и силно ефективно - Русия действа „майсторски", - твърди западен аналитик за изданието.
На срещата на „Голямата седморка" страните от НАТО се опитаха да изработят план за обуздаване на руската тактика по отношение на Украйна. Ако НАТО беше успяла да докаже намесата на Русия в Източна Украйа, то това би се оказал ключов момент за дипломатическото разрешаване на кризата, но до момента подобна връзка никой не е в състояние да направи, пише изданието.

Източик на изданието от средите на висшия ешалон на НАТО твърди, че, за разлика от очевидната концентрация на войски в Крим, в източна Украйна действат значително повече специализирани и малобройни подразделения, които след изпълняване на задачите си изчезват така бързо, както и се появяват. Пример за това, според чиновника от НАТО, са свидетелствата на очевидци за групи от шест човека, въоръжени със скъпоструващо руско оръжие от рода на безшумния „Винторез", които групи в прав текст са в помощ на опълченците, съобщава Financial Times.

Още по-голям интерес за западното разузнаване представляват хората в униформи, които присъстват на снимките от мястото на събитията. Анализирайки позициите им в групите, жестовете и поведението им, натовците правят извода, че тези хора определено са от средите на руските тайни служби или специалните руски военни подразделения и ръководят проруските опълченци, твърди Найджъл Инкстър, работещ над транснационалните заплахи в лондонския мозъчен център към Международния институт за стратегически изследвания.
„Наблюдавайки случващото се в Украйна, всички си мислят за танкове и прочие обичайни военни средства, но руската държава винаги е влагала много в спецслужбите си и в разузнаването. Именно те са и замесени в Украйна", - пояснява Найджъл.

Използваната от руснаците тактика в Украйна британският разузнавач нарича „класически метод" за подстрекателство и организиране на местните сили, което не изисква голямо количество оперативни работници, пише британското издание.
Украинските сили не могат да се справят с това ниво на организация на разузнаването, което демонстрира Русия. Според виждането на НАТО, по отношение на класическото агентурно разузнаване Русия отдавна притежава неоспоримо преимущество. Както твърдят представители на алианса, по време на управлението на Янукович една трета от високопоставените сътрудници на украинските спецслужби са били завербувани от руснаците.

Специалистите от НАТО определят действията на Русия като „операция за влияние", ефективно съчетаваща разнообразни методи за натиск. Специалистите от НАТО и до момента не успяват да изработят адекватен отговор. Вероятно защото, заключава британското издание, по силата на парадокса тъкмо западният алианс е застинал в миналото - с всичките си самолети, учения и военни кораби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 7467 |09.05.2014 Русия ще колонизира Луната . 22| 10439 |24.03.2014 И Аляска се връща в Русия?! . 10| 9315 |06.12.2012 Страх и паника в Русия покрай края на света . 29| 22399 |22.06.2012 Прокоба! На 22 юни и Наполеон, и Хитлер нападат Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads