Реклама / Ads

1| 13416 |12.09.2014 МИСТЕРИИ

Учени влязоха в тайната камера на Хеопсовата пирамида

.
Учените заснеха за пръв път тайната камера на Хеопсовата пирамида. Автономен робот е направил първите снимки от вътрешността на малка камера в Голямата пирамида в Гиза, която никой не е виждал от 4500 години, съобщи Сайънс алърт, цитирана от БТА.
Голямата пирамида е единствената останала от древните седем чудеса на света. Тя има три камери - една голяма в основата и две горни, наречени стаята на кралицата и на краля. От северната и южната стена на стаята на кралицата тръгват два тесни тунела с размери 20 х 20 см. Те са затворени с каменни врати и никой не знае за какво са били предназначени. Според една от теориите са водели до тайна камера. Учени са се опитвали няколко пъти да разрешат загадката с помощта на малки роботи.

През 1993 година робот се придвижи 63 см в тунела на южната страна и откри две каменни врати с метални игли. Това беше много странно, защото на друго място в пирамидата не е откриван метал. Започнаха предположения за предназначението им - дръжки, декорация, ключ. Десетина години след това друг робот проби каменен блок на тунела и откри малка празна стая, завършваща с голям каменен блок. Екип от инженери, ръководени от Роб Ричардсън от университета на Лийдс, се върнаха в пирамидата с нов робот.

Те успяха да го насочат в тунела и да използват гъвкавата му камера, която прилича на малка змия, за да заснеме всички кътчета. Роботът откри йероглифи на 4500 години, нарисувани с червена боя, и нарези в камъка, които вероятно са направени от каменарите, когато е строена камерата. "Ако тези йероглифи бъдат дешифрирани, египтолозите може да разберат защо са направени тези загадъчни шахти", заяви Ричардсън.

"Цифри и надписи в червено се срещат често в Гиза. Често те са направени от работниците и означават дати, брой на хора или дори имена на банди", допълни египтологът Питър ден Мануелиън от Харвардския университет. Роботът е заснел добре и гърба на каменната врата, като е заснел части от металните игли. Те са с красиво извити краища, което показва, че вероятно са служели само като орнамент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 5900 |08.09.2014 Германски учени доказаха, че има живот след смъртта . 3| 8468 |29.07.2014 Учени: Идва краят на ръкостискането . 2| 10383 |02.07.2014 Учени разбиха легендата за Йети Голямата стъпка . 44| 10748 |30.03.2014 Ученичка на Кашпировски: Станишев-воин на Чингиз хан, Кунева-наложница в харем
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ