Реклама / Ads
2| 4050 |27.06.2024 МИСТЕРИИ

Учените са все по-близо до доказване на съществуването на мултивселена

.
Вселена
Вселената е огромна, с галактики, които далеч надхвърлят нашата собствена. Някои обаче предполагат, че може да има повече от една вселена. Теорията за мултивселената по същество предполага, че нашата Вселена е само една от многото разклоняващи се и безкрайни вселени.
 

Смята се, че тези вселени са се появили непосредствено след Големия взрив, а сега учените може би са по-близо от всякога до доказването на верността на тази теория, пише Kaldata.com.

 

Идеята за съществуването на мултивселена набра много последователи през последните няколко години – не само в сферата на развлеченията като филмовата вселена на Marvel, но и в научната общност, особено след 80-те години на миналия век, когато беше открита инфлацията – период, в който Вселената внезапно се разширява. Инфлацията е основното обяснение за това защо Вселената е толкова гладка и плоска. Тя също така предсказва съществуването на няколко независими вселени извън нашата.


Но инфлацията не е единственият път, който учените са използвали, за да докажат теорията за мултивселената. Други са разглеждали алтернативи, наречени циклични вселени, според които Вселената се намира в безкраен цикъл на раздуване и свиване. Тя все още се фокусира върху перспективата за многобройни вселени – макар че се фокусира върху това, че те се появяват по различно време.

 

За да намерят доказателства за тези множество вселени, учените разглеждат космическия микровълнов фон или CMB.

 

Това по същество е светлината, останала от Големия взрив, и учените смятат, че алтернативните вселени оставят отпечатъци в CMB. През 2011 година учените откриха четири участъка в небето, които един ден биха могли да разкрият тези така търсени белези. Ако това е вярно, то би могло да бъде важен елемент от доказването на това, че теорията за мултивселената е действително вярна и че там някъде има други вселени – може би дори други версии на мен и вас. Но ще трябва да открием тези белези и след това да докажем, че те всъщност са отпечатъци от други вселени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6249 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 6606 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 5027 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 4030 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads