Реклама / Ads
1| 5400 |30.12.2016 МИСТЕРИИ

Ужас! Умъртвиха 4 здрави кончета и 2 кучета

.
Четири коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени заради липса на документи без знанието на собственика им. Животните са конфискувани след проверка на пътя.
 
Боян Минков е човекът, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака. Във видинското село Стакевци той отглежда 13 коня, а наскоро му предлагат да осинови и четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Той се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, споделя Боян с недоумение пред bTV.

От Агенцията потвърдиха, че животните са евтаназирани след транспортирането им в конната база. В писмо от Агенцията до bTV се казва, че е забранено транспортирането на животни без документи, за да се избегне пренасянето на заразни болести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4403 |17.11.2016 Руският патриарх поздрави президента ген. Радев . 3| 4391 |14.11.2016 Путин поздрави Радев за победата му . 0| 4227 |13.11.2016 Ген. Радев: Нека се поздравим с легитимно избран президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads