Реклама / Ads
0| 5224 |03.03.2007 МИСТЕРИИ

Уникален демократ е Муамар Кадафи за сърбите

.
В Сърбия, където либийският лидер, стана почетен доктор на университета "Мегатренд", не били чували за процеса срещу българските медицински сестри
 
Ана Кочева

През седмицата с откровено недоумение научихме, че белградският университет "Мегатренд" е удостоил либийския ръководител Муамар Кадафи с почетна докторска титла. Сръбският университет е присъдил наградата на Кадафи за неговите "усилия в защита на правата на човека, свободата и независимостта". Проф. Йованович, управляващ университета, твърди по този повод днес, че като представител на научно-изследователска институция, не може да съди за политическата страна на решенията, които взима Кадафи. Същевременно Йованович е убеден, че либийският лидер бил демократ, който дал „много хубава концепция за демокрация, много уникална”. По повод намиращите се в затвора и обвинени от либийския съд българки, обаче Йованович дословно казва: „Не знам нищо за петте сестри. Наистина не съм запознат. Не мога да говоря за това. А пък и не мога да видя някаква връзка между демокрацията и законовата страна. В Сърбия нямахме много информация за този конфликт. Мисля, че в Сърбия този конфликт беше отбелязан само с три реда във вестниците.”
Така „водачът на революцията” прибави още една титла - доктор хонорис кауза, при това не откъде да е, а от западната ни съседка, където, видите ли, не били чували за процеса срещу българките. Впрочем как ли да чуят, след като истинският демократичен свят води серия от процеси срещу техните военнопрестъпници. Повече от очевидно е, че сръбското общество, напълно в духа на многогодишните си традиции, продължава да се възторгва пред такива "мега"„ценности” каквито са авторитаризмът, диктатурата, самодържието, обличайки ги в псевдодемократични одежди и представяйки ги за уникална демокрация.
Встрани от този уникален оазис на преклонение пред уникалността на Кадафи, продължават проявите в подкрепа на българките, несправедливо осъдени в Либия. Митинг в подкрепа на българските медицински сестри в Либия се състоя днес на площад "Кодзия" в Атина. Инициативата е част от международната хуманитарна мисия в подкрепа на медицинските сестри и палестинския лекар, осъдени в Либия. Организатори и инициатори на днешния митинг са две български организации в Гърция - вестник "Български новини" и дружество "Хан Аспарух". Тези организации представляват близо 30 000 българи в Атина и по неофициална статистика близо 250 000 в цяла Гърция. Организаторите казват, че целят само едно - международен отзвук и желание проблемът с българските медицински сестри да бъде разбран в Гърция и в ЕС. Участие взеха Анна Карману, председател на Комисията за правата на жените и равните възможности към Европейския парламент, представители на общогръцкия лекарски съюз, композиторът Юри Ступел и народната певица Валя Балканска. И друга инициатива от международната хуманитарна мисия за спасяване на осъдените в Либия български медицински сестри и палестинския лекар се проведе в Атина. В църквата "Золдохо пиис" в Атина българският йеромонах Атанасий отслужи молебен за спасението на сънародничките ни. На молебена изненадващо пристигна министърът на вътрешните работи на Гърция. Ще бъде изпратено и отворено писмо до медицинските сестри и декларация в тяхна подкрепа, която ще се връчи на официалните гръцки власти и европейски институции. В Прага подобен мирен протест в подкрепа на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия се проведе на 3 март. Организатори бяха "Амнести интернешънъл"-Чехия и Гражданското сдружение на българите в Прага "Възраждане”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4179 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4262 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 3181 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5587 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads