Реклама / Ads
6| 13708 |26.10.2015 МИСТЕРИИ

От "Велеви фарма" обвиняват декана на ФДМ за присвоени складове

.
Д-р Андон Филчев
Управителите на дружествата „ВЕЛЕВИ ФАРМА“ ООД и „ТУИН-В“ ЕООД, Георги Велев и Генчо Велев, собственици на аптечен склад в района на Медицинския университет заявиха пред Фрог нюз, че деканът на Факултета по дентална медицина д-р Андон Филчев се опитва да заграби част от собствеността им, придобита през 2009 г. чрез покупко-продажба на приватизиран имот през 1994 г. Освен това всячески се опитва да възпрепятства владеенето на имотите от фирмите – като налага режим на достъпа било чрез решетки, било като слага метални врати, било като слага колци на пътя за складовете.
 

А всичко това е нарушение на Закона за собствеността (чл. 109) и на Конституцията на РБ, според която частната собственост е неприкосновена.

 

По думите на управителите на дружествата,  братя Велеви, проф.Филчев прави всичко възможно да ги изгони от техните складове. Първо им спира водата, след това парното. Това обаче не отказва Велеви да се борят за имотите си.

 

„Злоупотребявайки със служебно положение и търгувайки с влияние, ръководството на МУ/ФДМ успява през 2011 г. да уреди тогавашния Областен управител /Данаил Кирилов/ да издаде заповед за изземване на част от складовете ни. Забележете –  Областен управител, представляващ дясна партия в страна-член на Европейския съюз, издава заповед за изземване на частен имот, издава и допълващ АПДС, който не се базира на никакви валидни документи, а на някаква “фактическа грешка“ и чертеж, произведен от архитекта на ФДМ!

След двугодишен процес съдът отмени заповедта на Областния управител, но до момента не можем да убедим Областния управител да отмени неправомерния АПДС, с който и сега ръководството на МУ/ФДМ злоупотребява!

Областната управа до момента  ни е изплатила  само половината от  разходите по делото –  /5100 лева/ без  законната лихва за две години”, разказват Велеви.

 

Патилата им обаче не спират дотук с ръководството на Факултета. Те се опитват да трансформират част от складовете в медицинско заведение, за което имат нужното разрешително от район „Триадица”. Гардовете на ректора обаче взели нещата в свои ръце и обстановката се нажежила. За да не пострада някой, строежът спрял. „Медицинското заведение щеше да донесе над 250 000 евро чуждестранна инвестиция и наемане на поне 4-5 български специалисти!”, смятат Велеви.

 

„Всички тези перипетии ни накараха да се вгледаме в това, откъде ръководството на МУ/ФДМ има ресурс за незаконните преграждения, необичайно многобройните гардове, безумните, безсмислени ремонти, които не подобряват състоянието на имотите, скъпите автомобили, които возят ръководството и т. н., при хроничната липса на средства за образование и здравеопазване!

Установихме, че пред ФДМ функционира незаконен паркинг, който нарушава куп закони – ЗУТ, ЗВО, ЗДС, данъчните закони…. Сезирахме АДФИ и НАП.  След техните проверки, се установиха „нарушения при управлението на имот, публична държавна собственост“. На платения паркинг пред ФДМ, започнаха да издават фискални бонове от името на ФДМ, което отново е нарушение на закона за висшето образование – съгласно член 89, ал. 2 и 3 от ЗВО, висшите учебни заведения нямат право на стопанска дейност. Те ползват предоставената им публична държавна собственост за учебна дейност или я отдават на концесия съгласно разпоредбите на ЗДС!

Чрез злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние ФДМ се сдоби с поредното разрешение за поставяне на КПП-та и бариери и разрешение за ползване на паркинг, забележете, повече от 5 години след началото на функционирането му!,“ обръщат внимание Велеви.

 

Те сигнализират, че ръководството както на самия Медицински университет, така и на Факултета по дентална медицина се возят в луксозни  автомобили. Проверка на Фрогнюз установи, че ректорът Ваньо Митев е закупил от „Порше“ през 2009 година автомобил на стойност 132 425 лева без ДДС, а миналата година от МОТОПФОЕ“ 2 - високопроходими автомобила на цена 147 590 лева без ДДС. ФДМ пък разполага с 2 автомобила „Фолксваген”. „Няма данни да е приложен ЗОП и всеки може да види, че дори и финансовият директор се разкарва със скъпия автомобил, управляван от шофьор-гард на ФДМ!!!”, казва Генчо Велев. 

 

Двамата братя са писали до всички възможни институции за проблемите си с  д-р Андон Филчев, включително и до главния прокурор Сотир Цацаров. И, разбира се, досега никой не им е обърнал внимание. Те настояват да получат отговори на следните въпроси:

 

1. Какви са резултатите от проверките на АДФИ и НАП и има ли наложено наказание на длъжностните лица, нарушили законите?

2. Къде са отишли инкасираните пари от платения паркинг пред ФДМ /минимум 280 000 лева годишно, т.е. над 1,4 млн. лева до момента/? Пари за вътрешния паркинг се събират и от служителите, които идват на работа с коли. Как се осчетоводяват тези средства?

3. Как са осчетоводени приходите от рекламните билбордове, поставени на покрива на частен имот?

4. Къде отиват средствата от чуждестранните студенти?

5. Защо се изграждат ненужни огради и преграждения? Защо се правят

безсмислени ремонти и в същото време фасада на сградата на ФДМ е в

окаяно състояние?

6. Защо се поддържа охрана по-многобройна от тази на Пентагона? Защо се използват охранителите за притесняване на частните дружества в района?

Защо охранителите се използват за шофьори на ръководството?

7. Какво общо с учебния процес имат скъпите коли, закупувани от

ръководството?

 

Фрогнюз потърси за коментар декана на Факултета по дентална медицина д-р Андон Филчев. Той не разисква обвиненията на братя Велеви, тъй като бил в чужбина: „Обадете се на финансовия мениджър Красимир Христов, наясно е с всичко”.

Медията ни вече трети ден издирва Христов. В четвъртък, 22 октомври, в 15.17 часа се опитахме да се свържем с Факултета, но напразно – след този час никой не вдигаше телефона. На следващия ден в 12:38 часа се обади човек от личен състав, който обясни, че нито Христов, нито секретарката са на работните си места. Днес Фрогнюз се свърза със секретарката, която обеща да установи контакт с финансовия мениджър. До този момент това не се случи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 10777 |25.10.2015 Сидеров, кръв и античен хор пред НАТФИЗ, Гаджева плаче . 1| 5386 |24.10.2015 Огромна дупка е евентуалната причина за жестоката катастрофа на "Тракия" . 42| 7198 |24.10.2015 Прокуратурата нищи нахлуването в НАТФИЗ срещу "неизвестен извършител" . 4| 4960 |24.10.2015 Ромите от Гърмен се зарекоха да не гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads