Реклама / Ads
2| 11392 |10.08.2015 НОВИНИ

Д-р Найденов за д-р Папуров: Най-после възмездие за крадците!

.
Д-р Тотко Найденов
Ясно е, че има лечебни заведения, особено - частни, които безцеремонно и ненаказуемо "лекуват" само на книга фалшиви пациенти и богатеят за сметка на честно работещите си колеги. Търговищката болница не е единствената. Тя стана печално известна, когато се установи, че само за 9 месеца през 2008 г. е източило (откраднало) чрез несъществуващи "операции" 200 000 лв. от парите на всички нас, отделяни за здраве, коментира за Фрог нюз социалният медик д-р Тотко Найденов.
 

Цели 7 години продължи следствието, докато се стигне до съдебното заключение (на първа инстанция): д-р Добрин Папуров, доскоро несменяемият председател на Регионална лекарска колегия – Търговище, е извършвал документни измами и сега ще трябва да възстановява тези средства, плюс 3 години затвор условно.


На пресконференция хирургът заяви, че това е политическо-икономическо действие срещу персоната му, заради което на улицата остават 80 лекари и медсестри. И патетично попита: А защо подобна съдба не последва някоя от 160-те софийски болници, а само неговата дълбоко провинциална болница? Щял да предизвика и анкета сред пациентите си, да се докаже, че всички са доволни. Приемникът му д-р Панайот Арнаудов заяви: "Лекарският съюз застава зад д-р Папуров!". Момент: кой Лекарски съюз - централата или само Регионалната колегия? И има ли подобно решение на съответния УС? Защото Лекарският съюз - централа или Регионална колегия, съвсем не е тъждествен с председателя на неговия УС.
Остава въпросът: Ако се установят подобни нарушения в работата на Болница "Папуров" и след 9-месечието на 2008 г., какво ще последва: собственикът ще трябва ли да излежи тези 3 години, освен да връща надвзетото (откраднатото)? , пита медикът.

 

Публична тайна е как се източва Касата по места: с фиктивни дейности и близки нерегламентирани контакти. Питайте директорите на местните РЗОК, извършва ли се контрол на дейността на лечебните заведения - но не "на книга", а пациент по пациент? Защото ние знаем и за десетки други случаи на отчетени - но несвършени! - дейности, което си е парекселанс престъпление, наричано "документна измама".  Знаем и как се затварят очите на контрольорите и техните началници, посочва Найденов.

Намеренията на министър Москов да се узакони задължителна Здравна карта (дъвкани и предъвквани вече 10 години; а тя съществува във всички цивилизовани страни), както и НЗОК да избира с кого да сключва договори, са правилни. Както и да се извършат нужните допълнения към Наказателния кодекс. Макар че пипалата на здравния октопод са се впили доста надълбоко и много трудно ще бъде да се отсекат, продължава медикът.

 

Основният проблем в здравната система, заложената мина отпреди 15 години, когато започваше "здравната реформа Семерджиев", е монополът на НЗОК. Безалтернативността, липсата на избор на здравен фонд, в който да се осигуряваш или застраховаш и комуто да имаш доверие, корумпира голяма част от съсловието и съсипа авторитета му. Когато бъде ликвидирана монополната Здравна каса, тогава ще имаме достъпно и справедливо здравеопазване, убеден е д-р Тотко Найденов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7032 |18.06.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Бъчварова е най-голямата грешка на премиера . 23| 4728 |01.06.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Медицината ни е бакалска . 8| 7551 |06.04.2015 Н. Цонев: Морално ли е Бойко Найденов да консултира офшорка?! . 11| 4394 |26.03.2015 Д-р Найденов: Кърмачетата вън от МОЛ-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads