Реклама / Ads
0| 5297 |20.09.2016 МИСТЕРИИ

ВСС се чуди: Що е то неформална тайна организация?

.
Тотален хаос настава с нововъведението в Закона за съдебната власт – магистратите, членовете на ВСС и инспекторите при встъпване в длъжност да декларират членства и дейности в съсловни организации и тайни общества. Законовите текстове поставят редица проблеми пред ВСС, който е в невъзможност да изпълни вменените му задължения.
 

Проблемът бе поставен за дебат на заседанието на съдийската колегия от Юлия Ковачева по повод предложение за приемане на правила за водене на централен публичен регистър на декларациите на съдиите по чл. 195а, ал. 1 от ЗСВ, съобщи „Правен свят”.

 

За нито едно понятие по текстовете 195, 195а и 195б от ЗСВ понятията не са дефинирани. "Чл. 195а не употребява понятието несъвместимост. Изисква се деклариране на определени обстоятелства за участия и дейности в организация. Според чл. 195б Етичната комисия извършва проверка за несъвместимост. С правилата, които се предлагат, излиза, че възлагаме на етичната комисия да проверява декларациите по чл. 195а за несъвместимост. Ние трябва първо да кажем формациите и организациите, както са посочени в чл. 195а, включени ли са в обхвата на чл. 195, ако не са включени каква несъвместимост ще проверяваме", заяви Ковачева.

 

И продължи – етичната комисия, за да извършва проверка, трябва да има някаква база, на която да я направи. "Задължително трябва да кажем на магистратската общност какво ВСС разбира под понятието "организации в чл. 195а от ЗСВ". Да кажем що е то тайна и явна организация. Що е то неформална тайна организация и неформална явна организация, що е то формална тайна и формална явна организация, какво разбираме под граждански обединения", добави Ковачева.

 

Тя отправи и питане към колегите си от ВСС – дали кадровият орган да даде дефиниция на понятията или да поискат тълкуване от НС и едва тогава да се правят проверки.

 

"Фактите се подвеждат към правната норма, а не прилагаме правната норма към фактите. За да не обърнем пирамидата и отговорностите, се налага запълване на понятията със съдържание. Ако не го направим, трябва да кажем на всеки магистрат, той по своя преценка да реши кои факти и обстоятелства ще декларира, кои смята, че попадат под обхвата на тази разпоредба", каза Ковачева.

 

И още: "Ако ще проверяваме несъвместимост, трябва да кажем кои декларации ще проверяваме – всички ли, които са подадени до момента от магистратите или само тези, които са подадени при встъпване. До този момент няма установен ред за проверка на съдържанието на декларациите за несъвместимост, в ЗСВ няма разписана процедура. Необходимо е дефиниране на понятията. ВСС не разполага с тази законова делегация, ние сме длъжни предварително да кажем на колегите. Как ще проверим участията в тайна неформална организация, кажете ми що е то неформална организация. Моята среща с колеги и приятели неформална организация ли е, ако се провежда всеки месец.

 

Председателят на ВАС Георги Колев се съгласи с аргументите и призова да се отложи точката, за да се изясни какво ще прави ВСС.

 

Галя Георгиева допълни, че очевидно в ЗСВ има непълнота, няма легално определение по чл. 195, няма предвидена санкция. Тя призова ВСС да сезира министъра на правосъдието Екатерина Захариева и да поиска промяна на току-що приетия ЗСВ.

 

В крайна сметка съдийската колегия отложи разглеждането на правилата и реши да възложи на правната комисия да изготви становище, в което да има двата варианта за реакция – да се поиска тълкуване от НС и да се поиска промяна в ЗСВ в тази част. Становището да бъде разгледано на пленум и да бъде пратено на съответните институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1128 |20.04.2024 нлд . 0| 2541 |16.04.2024 Астрономи идентифицираха най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път . 3| 4304 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 4298 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads